Artikel
27.09.2017

Tænk nyt i kantinen

For Dennis Rafn – kok og inspirationskonsulent hos BENT BRANDT – var en intensiv uddannelse hos Frima i Tyskland en øjenåbner for alle de muligheder, det unikke køkkenredskab giver.

I samme enhed kan der steges, koges, friteres og braiseres – vel at mærke i en gastronomisk kvalitet, hvor brugeren bestemmer resultatet og teknologien udfører ønskerne. Dennis ser store perspektiver for Frima i både små og store kantiner og storkøkkener, men også som supplement i et a la carte-køkken.

Jeg havde set og hørt om Frima, og jeg havde også set den i brug. Men det var først, da jeg selv kom til at arbejde med den under min uddannelse på fabrikken, at det gik op for mig hvor effektivt et redskab, den er. Og hvor præcist den arbejder.

Kipgryde, kipsteger og friture i ét

Frima 112 har to kar, så du kan lave to forskellige ting på en gang. Steg, kog, friter eller braiser – over nat f.eks. Det er nemt og lynhurtigt at skifte fra den ene tilberedningsmetode til den anden. Og rengøringen er meget hurtig med indbygget skyl, afløb og rengøringsvenlige, afrundede kanter i rustfrit stål. Den er et godt valg til den mindre kantine – 50-100 personer – eller til restauranten, der vil bruge den til a la carte.

Din faglighed bestemmer resultatet

Enhver større kantine skylder sig selv at se de større Frima-modeller i aktion. Fordi man her kan fremstille selv meget store mængder uden at skulle koncentrere sig om tilberedningen. Lav noget andet i stedet.

Frima deler displayopbygning med Rational-ovnene, så du markerer blot, hvad du vil lave med hvilke råvarer, og du bestemmer dig for, hvordan det færdige resultatet skal være. Så styrer Frima'en selv den optimale vej til målet med stegespyddet som førstemand. Intet brænder på eller koger over, og varmefordelingen over hele fladen er fuldstændig præcis og helt nøjagtig. Så du får lige nøjagtig den stegeskorpe, du ønsker dig, den confitering, der smager af mest og den risotto, der har den helt rigtige konsistens og som holder varmen i selv store portioner.

Jeg ved, at mange synes, man mister sin faglighed ved at lade teknikken styre, men jeg håber, I vil melde jer til en workshop i Aarhus eller København, så jeg kan vise, at teknologien tværtimod styrker fagligheden.

Spar og få mere ud af råvarerne

Jeg er imponeret over Frima'ens hurtighed. Det tager to minutter at varme op til 200°C og to minutter at køle ned igen. Og du sparer på alle parametre. Der er 20% mindre svind under tilberedningen, og energiforbruget er 40% mindre end alternative metoder. Du bruger 20% mindre fedt og mindre vand. Og den fylder ikke ret meget i lokalet.

Men den fylder meget i min overbevisning om, at jeg ikke er den eneste, der bliver overrasket over, hvad jeg hidtil er gået glip af.