Zalto vinglas og karaffel
Artikel
11.07.2018

Robert Parker elsker Zalto

'I love it,' siger vinguroen Robert Parker på Youtube. Også juryen i historiens største og mest omfattende glastest har talt og udpeget de mundblæste glas fra det østrigste glas-dynasti, Zalto, som vinder. I Gastro skriver René Langdahl, at det er 'glasset over dem alle... – det forædler vinoplevelsen'. Og serien af de tynde og fjerlette Zalto vinglas er netop for dem, der søger den ultimative vinoplevelse.

Det er papirtyndt glas, så let og elegant at man næsten føler, at glasset svæver i hånden. Materialet er det fineste blyfrie krystal, og det er derfor, at glasmagerne hos sjette generation af den østrigske Zalto-familie kan puste glassene så ekstremt tynde. Men man skal ikke tage fejl: Glassets elasticitet gør det robust.

Og så er der formen på glassene, som familien har udviklet i samarbejde med præsten Hans Denk fra Wachau. Han er en af Østrigs største vinsmagere og sensoriske specialister. Præsten har allieret sig med nogle af de bedste vinbønder, og i fællesskab har de eksperimenteret sig frem til en serie af vinglas, der hver især fremhæver aromaer og smagsnuancer i de forskellige vintyper.

'Kosmiske paralleller' forbedrer smagen
Udgangspunktet for glassenes design har været 'de kosmiske paralleller' i form af jordens hældningsgrader på 24, 48 og 72 grader – en teknik, som allerede de gamle romere fandt ud af forlængede holdbarheden af deres mad- og drikkeforråd. Men hvad der betyder endnu mere: Det forbedrer smagen!

Glassenes unikke form bevirker, at alkoholen trykkes ned i bunden af glasset, så det er aromaerne, der dominerer. Det kommer tydeligt til udtryk i det store bourgogneglas med sin store overflade og smallere munding.
Et stort glas til store vine – til Robert Parkers yndlinge…

Brug opvaskemaskine
Blandt vinkendere lyder budskabet, at dyre vinglas er den billigste genvej til bedre vin. Glassene fra Zalto er en investering i større vinoplevelser, en fornem og udsøgt fornøjelse.

De ultratynde glas efterlader en naturlig frygt for opvasken, og anbefalingen fra den østrigske glasproducent lyder da også på at undlade opvask i hånden. Brug opvaskemaskine.

Det tager glassene ikke skade af, og de er i øvrigt også modstandsdygtige over for ridser og uklarheder.