Artikel
06.01.2020

Lokkemad

Det kan være lidt af en udfordring at lave vegetarlivretter til kødelskere. Det er bl.a. ét af de emner, som kok og inspirationskonsulent Dennis Rafn tager op på sine populære og udbytterige workshops.

Der er gæster, som vender om i døren eller hælder maden tilbage i fadene, når de opdager, at det er vegetardag i kantinen. Det fortalte flere af deltagerne på min workshop om vegetarisk streetfood, og det er ikke kun kantinegæster i kedeldragt, der forsager grøntsager og speltkorn.

Tilmeldingerne til workshoppen strømmede ind, og i snakken med deltagerne fornemmede jeg både afmagt og kampgejst. Afmagt, fordi man virkelig gør sig umage med at lave lækre salater og grøntsager og kampgejst, fordi man selv tror på idéen og synes, at vegetarmad er fagligt udfordrende.

Mit mål med dagen var at gå til kamp mod afmagten med ny inspiration og det bedste middel til at få selv forhærdede kødfanatikere til at be’ om en portion mere: VELSMAG!

Nemt!

Det handler ikke om at snyde gæsterne til at tro, at de spiser kød, så der kommer aldrig plantefars eller vegetarpølser ind i mit køkken. Det handler om at kombinere råvarer, der giver dine retter tekstur. Det handler om farver og om sammensætning af smag. Og det er her, der er masser af inspiration at hente i streetfood-kulturen, og det gode ved mad, der produceres i et gadekøkken er, at det nødvendigvis både skal være nemt at lave og nemt at spise.

På workshoppen var der smagsprøver på en jordomrejse, og vi lavede bl.a. en ramen efter populær, japansk forbillede. Det er en fantastisk velsmagende nudelsuppe, der kan bestå af mange forskellige ingredienser – f.eks. svampe, spinat og tofu, der giver en god mæthedsfornemmelse. Og så kan det være et nyt indslag til buffeten, hvis du laver det som en ’byg-selv-ramen’, hvor dine gæster vælger mellem rå eller færdigtilberedte ingredienser og fylder op med varm suppe fra termokander eller suppegryde.

Deltagerne kastede sig også ud i at lave taco med græskar og grillede blommer, foldede, dampede gua bao brød som omslag for jordskokker, der fik følgeskab af kartoffelgnocchi med salviesmør og lækre røsti-pizzaer. Og ingen følte sig snydt af de små briocheburgere med stegt halloumi-ost…

Hold øje med listen over arrangementer i demokøkkenet, for det bliver ikke den sidste workshop, der kommer til at handle om vegetariske livretter som lokkemad for kødelskere.