Irinox blæstkøler
Artikel
03.12.2019

Dennis og blæstkøleren

Mange ser blæstkøleren som et nødvendigt onde for at kunne overholde myndighedernes krav til hurtig nedkøling af maden. Hvorfor ikke se den som en multifunktionel hjælp i køkkenet?

Fødevarestyrelsen kræver, at mad, der ikke serveres med det samme efter tilberedning, skal køles hurtigt ned og inden for 3 timer. Det skal forhindre, at bakterier kan nå at vokse frem, så der dannes giftstoffer.

Har du f.eks. tilberedt en oksesteg, vil det tage op til 36 timer at nå til en kernetemperatur på -18°C i en almindelig fryser. Og det går ikke. I en blæstkøler tager det 3-4 timer.

Derfor er der mange, der køber en billig blæstkøler, så man kan dokumentere, at forholdene er i orden. Men hvis du nu investerer lidt mere, kan du få en løsning, der ikke alene giver dig endnu højere kvalitet i de produkter, du køler ned eller indfryser – du får også en løsning, der kan supplere din ovn og spare dig for tid og penge.

Jeg er imponeret

Det er mulighederne i blæstkøleren MF25.1 Plus fra Irinox, der har imponeret mig. Du kan sætte retter direkte fra ovnen og i blæstkøleren. Hvis du i stedet lader din steg stå ude og dampe af til 75°C, før du kan sætte den på køl eller indfrysning, mister du nemlig rigtig meget saft og smag.

Det der gør MF25.1 Plus helt unik er, at den arbejder med temperaturer fra -40°C til +85°C. Du får altså ikke kun et udstyr, der kan nedkøle og indfryse skånsomt og effektivt.

Du får også muligheden for at kombinere blæstkølerens egenskaber med optøning, opvarmning eller langtidstilberedning. I én og samme indstilling. MF25.1 Plus er født med et hav af disse kombinationsprogrammer – brug dem eller lav dine egne.

Til konditori og desserter

Jeg lærte MF25.1 Plus at kende under et besøg på fabrikken i Italien. Her besøgte jeg et højt profileret konditori, der tidligere bl.a. havde lavet petit four alle ugens dage. Det var reduceret til 3 gange om ugen, fordi produkterne nu blev frosset ned. Så blev Irinox’en indstillet til, hvilken dag og klokkeslet, kagerne skulle være optøet og klar til servering. Så styrede blæstkøleren resten.

Til is

Is har en temperatur på -7°C, når den kommer ud af ismaskinen. Fyld den i kantiner og sæt dem i blæstkøleren til en temperatur på -12°C. Så har isen den ideelle konsistens og uden iskrystaller.

Til hævning og raskning

Isæt din dej og indtast på displayet, hvornår processen skal foregå. Du kan f.eks. koldhæve over nat og raske efterfølgende med den nødvendige fugt. Så styrer Irinox processerne, så du har en perfekt dej at arbejde med, når du møder om morgenen.

Til langtidsstegning

Brun din roastbeef af og sæt den i blæstkøleren før du går hjem. Sæt den integrerede kernetemperaturmåler i stegen og indstil på 56°C. 2 timer senere er den færdig og køles eller fryses ned, så den er klar og optøet igen, når du ønsker det. I 1 proces.

Som varmeskab

Brug blæstkøleren som varmeskab, så du kan bruge ovnen til så meget andet.

Til sous vide

Brug muligheden for opvarmning i din blæstkøler til modning og sous vide-tilberedninger. Kom de vakuumerede poser i kantiner med vand og lad den præcise kernetemperaturmåler styre tilberedningen.

Til konfitering og konservering

Det lærte jeg også i Italien – at blæstkøleren kan bruges til konfitering af fisk og grøntsager og til konservering af både rødbeder og fantastiske, blancherede salater konserveret i olivenolie – i glas, som opvarmes til 85°C.

I blæstkøleren!

Når skiver skal skæres perfekt

7°C er den perfekte temperatur, når du skal skære carpaccio helt tyndt og flot – uden flossede kanter og uden ødelagt klinge på pålægsmaskinen, fordi kødet var frosset for meget. Lad blæstkøleren være garant for den rigtige temperatur.

Til sidst

Jeg er altså imponeret af MF25.1 Plus, og det hører med til begejstringen, at Irinox har udviklet en unik kombination af en meget stor fordamper og en kompressor. Samspillet mellem disse to komponenter i kølesystemet gør, at Irinox kan holde en høj luftfugtighed under nedkølingen. Det giver skånsom nedkøling, uden at produkterne udtørres. Desuden er denne model udstyret med Sanigen, der er et desinfektionssystem, som med UVA-belysning holder alle indvendige overflader fri for bakterier – inklusiv overfladen på dine produkter.

Så jeg vil opfordre dig til at overveje, om ikke Irinox MF25.1 Plus kan være en god forretning for dig og dit køkken. Ta’ en snak med vores maskinsælgere og lav eventuelt en aftale om at komme forbi vores demokøkken i Aarhus, så du kan du få syn for sagen.