Artikel
21.05.2015

Sund fornuft

Sundhedshus Vejle er nytænkning. Her deler kommunens og regionens sundhedsrelaterede tilbud nyt hus med University College Lillebælt – og kantinen deler faciliteter med naboen, DGI-Huset. Det giver god mening og synergi i dagligdagen.

Vejle samler i disse år en række uddannelsesinstitutioner centralt i byen, og livet i området krydres med sportsfaciliteter og sundhedsrelaterede tilbud til byens og regionens borgere. Det er Sundhedshus Vejle og naboen, DGI-Huset, et godt eksempel på.

I Sundhedshus Vejle finder man kommunens sundhedsafdeling med bl.a. lokalpsykiatri, sundhedscenter og Danmarks største tandplejeklinik. Men det 18.400 m2 store hus er også hjemsted for UCL – University College Lillebælt og Sygeplejerskeuddannelsen – så der kommer ca. 1500 personer dagligt i bygningen. Det giver umiddelbart behov for kantinefaciliteter af en vis størrelse, men ved første øjekast ligner køkkenområdet et anretterkøkken med stor opvaskekapacitet.

Varm mad fra naboen

"Det er også tænkt som en form for anretterkøkken," bekræfter Christian Jansson, teknisk chef hos UCL. "Det har fra starten været vores tanke, at driften af kantinen skulle lægges i hænderne på en af de køkkenaktører, der i forvejen findes i nærområdet. Valget faldt på vores nabo, DGI-Huset, så med kun 15 meter til køkkenfaciliteterne her, kan vi klare os med et køkken, der er et supplement."

"Vi laver varm mad i køkkenet i DGI-Huset, mens det kolde fremstilles i Sundhedshuset," fortæller restaurantchef Sonny Nissen. Snart vil friskbagt brød og kager også blive produceret i 'anretter­køkkenet', der er godkendt som produktionskøkken. "På den måde kan vi kombinere produktion, buffet­pleje og kassebetjening, så vi udnytter medarbejdernes tid effektivt."

Multifunktionelt

Synergi og effektiv udnyttelse af faciliteterne på tværs går igen i hele tankegangen bag både Sundhedshus Vejle og DGI-Huset. "Målet har været at skabe et multifunktionelt hus, der er meget fleksibelt," siger Christian Jansson. "Kantinen er en del af den imponerende atriumgård, der både fungerer som samlingssted og studieområde, og efter kl. 16 kan DGI-Huset booke vores mødelokaler til deres aktiviteter." Omvendt udgør mødeservering til Sundhedshusets øvrige lejere halvdelen af kantinens omsætning, og arrangementer i stor stil er ikke fremmed for Sonny Nissen og hans syv medarbejdere.

2200 til middag

"DGI-Huset består af tre haller, hvor vi kan bespise op til 2200 gæster, og i september åbner vi Spektrum Vejle, der er kommunens store satsning på en ny hal til sport, koncerter, udstillinger og konferencer. Her bliver der plads til yderligere 1300-2000 spisende gæster," fortæller restaurantchefen, som måske derfor snart får behov for at supplere det seneste storindkøb af porcelæn. "Tidligere lejede vi porcelæn til de store arrangementer, men det blev for dyrt, så Klaus har hjulpet os med en løsning, hvor vi også kan kombinere med tingene fra Sundhedshuset."

Klaus hedder Klinge til efternavn, er konsulent hos BENT BRANDT, og han var på banen med indretning af køkken, buffeter, drikkevarediske og service i Sundhedshus Vejle længe før aftalen med DGI-Huset var på plads.

"Vi fik en henvendelse fra bygherren, A. Enggaard, der bad os byde på opgaven, som vi vandt," fortæller Klaus Klinge. "Det var selvfølgelig lidt specielt at skulle indrette et køkken uden at kende det koncept, som efterfølgende skal serveres på stedet. Men så er det godt at ha' en god portion erfaring med i bagagen," slutter den sønderjyske konsulent.