Fængslet, Horsens
Artikel
17.01.2022

Succes bag tremmer

Nu er der håndtag på begge sider af dørene, og gæster og arrangementer strømmer ind og ud af den 10.000 m2 store bygning, der efter 153 år som tugthus er blevet et kultur- og eventsted i international klasse.

Medarbejdere fra flere af landets største virksomheder har forsøgt at smugle handelsvarer forbi vagterne. Andre har vovet flugten over ringmuren efter at have vristet sig fri af sine håndjern. Konfirmander har tilbragt festdagen i arresten, hele familier har overnattet på sygehusafdelingen, og diskrete ansættelsessamtaler er gennemført i gangmandens celle.

Der er mange muligheder for at tilføre en ekstra dimension til møder, konferencer, fester og ferier på FÆNGSLET i Horsens.

Og så er der også masser af kulturaktiviteter, som tiltrækker tusindvis af gæster til foredrag og udstillinger, til Krimimesse og Middelalderfestival – og ikke mindst til små og store koncerter. Der er plads til 12.000 til koncert i Fængselsgården, når Sting gæster Horsens til sommer.

Men lige nu er det arkitekturanmeldere fra ind- og udland, der står i kø med roser til en unik kombination af råt fængselsbyggeri og eksklusiv intimitet i det gamle tugthus. Hyldesten er til den nybyggede Vestsal, der byder på 5-stjernede konference- og koncertfaciliteter for 800 personer i bl.a. den nu overdækkede fangegård.

Men 800 personer..? Det er jo et anretterkøkken, BENT BRANDT har leveret. Men det er gennemtænkt. FÆNGSLET kan både byde på eventfrokost med gryderet på bedste fængselsmaner i ruminddelte metalbakker og dække op til den helt store fest.

I stedet for storkøkken

”Det er netop et meget forskelligt antal arrangementer og ønsker, vi møder i dagligdagen. Derfor har vi valgt at arbejde sammen med flere af byens restauranter og madleverandører i stedet for selv at investere i storkøkken og køkkenpersonale,” fortæller F&B-ansvarlig Maria Krogh Bang fra FÆNGSLET. ”Så vi har prioriteret et stort og effektivt anretterkøkken i stedet. Her kan den forberedte mad færdiggøres og anrettes, kaffen kan laves, og opvasken klares med god plads til opbevaring af de store mængder glas og service, vi har indkøbt.”

Anretterkøkkenet og opvasken er placeret for enden af Vestsalen, men med 10 andre bygninger og lokalemuligheder på FÆNGSLETs store område, er der investeret i et større CAMBRO-system til både opbevaring og transport af glas- og service.

Maria Krogh Bang

Rammer giver respekt

Maria Krogh Bang har ansvaret for afviklingen af de mange møder og events sammen med konferenceerfarne Jan Rydén, der med uniform, nøglebundt og fløjte glider ind i omgivelserne som respektindgydende vagt. Han kan ikke undertrykke et lille smil, når han fortæller om topledere, der straks tier og står helt stille, når han kalder til orden i det gamle, 3-etager høje arrestrum. Og et prik på skulderen, får straks lejrskoleeleven fra FÆNGSLETs vandrehjem til at bukke sig efter det stykke papir, han netop har smidt på jorden. Joh, de historiske rammer sætter sine spor.

Maria Krogh Bang og Jan Rydén

Nat og spisetid i FÆNGSLET

Foruden Sleep-In tilbyder FÆNGSLET overnatning i både en-, to-, tre- og firemandsceller plus en brudesuite – alle med originale senge, skrivebord, celleradio, håndvask og fangernes graffiti på væggene. Der er bad og toilet på gangene, opholdsrum og fælleskøkken.

De mange besøgende i Fængselsmuseet, som i 2016 modtog den store internationale pris som ’Bedste udenlandske museum’, benytter sig flittigt af stedets café og spisehus. Det samme gør medarbejderne i FÆNGSLETs kontorfællesskab og erhvervslejemål og mange lokale gæster.

Med fem stjerner til Vestsalen er forventningerne store. Successen trives bag tremmerne.

Fængslet, Horsens
Fængslet, Horsens
Fængslet, Horsens

Godt grej leveret af BENT BRANDT til Fængslet

- Cambro tallerkenvogne, rulleborde, kop- og glaskurve, rammer og kurvelåg
- Gastro bakkevogne og rulleborde
- Scanbox transportbokse
- Bartscher varmeskabe og glaskeramiskevarmeplader
- Hallins køleplader
- Jøni keramisk kogebord
- Hoshizaki isterningmaskine
- Rational ovne og indstiksvogn
- Gram køle- og fryseskabe
- Hobart opvaskemaskine
- BWT afkalkningsfilter
- Viessmann køle-/fryserum
- Emfang

ISENKRAM
- Amefa Cambridge og P1 bestik
- RAK Access porcelæn
- Zenz Penelope vin-, vand- og champagneglas
- Arcoroc Cervoise ølglas
- Destino salt- og peberkværne