Artikel
03.02.2020

Skolen, der uddanner kloge hænder

Hotel- og Restaurantskolen i Silkeborg er flyttet til ny, avanceret arkitektur. Det er bygninger, der er gennemtænkt til godt håndværk og branchens udfordringer, og resultatet er, at eleverne strømmer til.

Der er godt og vel fuldt hus. Tilmeldingerne væltede ind til forårets grundforløb på gastronom-, tjener-, receptionist- og ernæringsassistentuddannelserne i Silkeborg. I det halve år der er gået, siden de første elever flyttede ind i de funklende flotte omgivelser, har rygtet om det unikke studiemiljø bred sig blandt både de unge og blandt arbejdsgiverne. Selv de mest optimistiske elevprognoser er blevet overhalet.

Og det er et unikt miljø, der er skabt på College360, som er det nye navn for fusionen mellem Teknisk Skole Silkeborg og Silkeborg Business College – en erhvervsskole og et erhvervsgymnasium med omkring 1.400 årselever fordelt på 19 uddannelser.

Nysgerrigt fællesskab

Tidligere holdt de velrenommerede hotel- og restaurantuddannelser i Silkeborg til i bygninger spredt fra de øvrige erhvervsuddannelser. Nu er man samlet i et 24.000 m2 stort og spektakulært byggeri, der dyrker det nysgerrige fællesskab. Der er store glaspartier overalt, ude og inde, så vognmalerlærlingen og scienceeleven kan følge med, når de kommende kokke øver sig på saucen. Værksteder og laboratorier er synlige, og hver uddannelse har sit eget glasafskærmede demolab, hvor eleverne kan eksperimentere og træne til konkurrencer efter skoletid.

Det er da også en temmelig stolt uddannelsesleder, der viser rundt i de nye køkkenfaciliteter, som er resultatet af flere års grundig forarbejde. Torben Bastrup Nielsen fortæller: ”Fra foyeren kan man følge arbejdet i det store svendekøkken, der har 2 kogeøer som centrum. Hver ø er udstyret med 6 fladedækkende MKN-induktionskogeborde suppleret af RATIONAL SCC-ovne. Rundt om øerne og langs væggene er der arbejdsborde med håndvask, køle- og fryseskabe, borde med småmaskiner og varmholdningslamper – og god plads.”

Faglærer Kathrine Pilgaard Ottesen, der har været dybt involveret i planlægningen, supplerer: ”Det har været vores mål, at alt udstyr skal være synligt, så man ikke skal bruge tid på at lede. Noget grej er – næsten som dekorationer – hængt op på væggene, mens det meste er systematisk placeret på masser af reoler, der i nogle køkkener fungerer som rumdelere.”

For svendekøkkenet er ét blandt flere køkkener på College360. Køkkenet til grundforløb befinder sig lige på den anden side af svendenes faciliteter, og sammen deler de 2 køkkener råvare- og porcelænslager, køle- og frostrum, opvask og teorilokale – det hele i en åben forbindelse.

På 1. sal findes køkkenfaciliteter til ernæringsassistenterne og et køkken, der både fungerer som bageri og skolekøkken for et omfattende samarbejde med byens folkeskoler. Her sørger College360 for spændende undervisning i madkultur for elever i 7.-8. klasse. Og så er der køkkenet i tilknytning til restauranten.

Fleksibilitet inde og ude

Restauranten er primært tjenernes øvelokale, og det store rum kan deles op, så 4 hold kan undervises samtidig. Ud over baristaudstyr til kaffeundervisning er en stor bar det eneste faste inventar – her er der drinks, øl og vin på skoleskemaet.

Alt andet er på hjul, så arbejdsdiskene med alt udstyr til f.eks. flambering, tranchering eller osteanretning kan flyttes rundt. Ja, for den sags skyld tages med ud af huset, for Torben Bastrup Nielsen har en drøm om, at College360 inviteres med til eksterne events og konkurrencer. Derfor råder skolen også over mobile ovne, induktionsøer, kølefaciliteter og flytbare borde og stole.

Ud af huset kan også være ud på taget, for fra restauranten er der direkte adgang til det store åbne gårdrum. Her er der også offentlig adgang, og gårdrummet fortsætter op ad det græsbelagte tag på den markante ’skihop-formede’ bygning, der er skolens vartegn. Fra toppen er der 360° udsigt over Silkeborg, og i gårdrummet kan man få indsigt i bl.a. årstidens krydderurter og spiselige blomster, der også indgår i undervisningen i restaurantens tilknyttede køkken.

I køkkenet trænes samarbejdet mellem kokke og tjenere – et samarbejde, der er højt prioriteret på College360.

Læring i disciplin og teamwork

”Det er fantastisk, at vores fag igen har medvind,” siger Torben. ”Og allerede i vores folkeskoleundervisning ser vi, at unge faktisk interesserer sig for mad. Selvfølgelig godt hjulpet af de mange madprogrammer på tv, men her kæmper vi med det – ofte – falske billede, programmerne efterlader.”

Derfor er det virkelighedens verden, der fra første dag møder eleverne på College360. Sidste år fik grundforløbseleverne til opgave at lave den officielle åbningsmiddag på Food Festivalen i Aarhus i samarbejde med en afsluttende kokkeklasse. En 3-dages tur til København omfattede besøg i køkkener, hvor der virkelig kræves noget – f.eks. på d’Angleterre og hos Rasmus Munk på Alchemist. Grundforløbseleverne er også i flere omgange i køkkenet sammen med alle afgangsklasserne, der er gode rollemodeller for, hvad der kræves ude i dagligdagen og til svendeprøven. ”For i den unge generation er der mange, der tror, man kommer let til tingene,” fortæller Kathrine. ”Og de skal forstå, at vores fag er et teamwork, der kræver disciplin og alle skal yde. Til gengæld er det jo også fag, hvor man i den grad kan nyde…”

Rammerne for fremtiden

Og tilværelsen kan nydes allerede under uddannelsen på det nye College360. Det er et tværfagligt studiemiljø, der næsten lever i døgndrift. Omkring 170 elever bor på skolens elevhotel, der foreløbig udgør bygningernes 2 øverste etager – foreløbig, fordi antallet af værelser kan udbygges næsten efter et containerprincip.

Med et utal af loungeområder og 10 oplevelseszoner, en multisal med plads til eventaktiviteter, et gårdhavemiljø med udekøkken, tilbud om masser af fritidsaktiviteter og et lyst og åbent café- og kantineområde smelter uddannelse og fritid sammen. Det er de ideelle rammer for et nysgerrigt fællesskab.

Og for fremtidens hotel- og restaurantkarriere, konstaterer Torben, med henvisning til, at alle skolens erhvervsuddannelser nu kan kombineres med en studentereksamen. ”Målet er, at den nyuddannede kok, tjener, receptionist og ernæringsassistent kan læse videre på en målrettet lederuddannelse hos os. Vi har kompetencerne som skole, og de første samarbejdspartnere i branchen har meldt sig.”

For College360 uddanner kloge hænder til en branche, der hilser nytænkningen velkommen.

Storkøkken hos College 360, leveret af BENT BRANDT