Artikel
13.08.2015

Sæson hele året

Om det er februar eller højsommer – antallet af gæster på feriecentret Skallerup Seaside Resort er det samme. 900 personer i gennemsnit. Hver dag – hele ugen igennem. 325.000 på et år. Og 60% kommer igen. Fordi man midt i den fantastiske vesterhavsnatur har skruet et koncept sammen, der både er et hit hos børnefamilierne, bedsteforældrene, det grå guld og andre velbeslåede livsnydere. Og uden mad og drikke… – vi besøger køkkenchef Thomas Riis.

I 1938 fik vi en ferielov, der bestemte, at enhver der havde lønnet arbejde for andre, havde krav på ferie med løn. En feriedag for hver måneds arbejde i det forgangne år. Men dengang var det kun få steder, hvor man for nogenlunde rimelig betaling kunne tage på ferieophold i Danmark, og krigen satte en stopper for de planer om feriebyer, som ellers var begyndt at spire.

Men med håb om snarlig fred satte Hjørring og Omegns Turistforening i 1944 gang i planer om en ferieby ved Skallerup Klit efter amerikansk forbillede. Planerne tog dog en drejning, da tyskere fra bl.a. Østpreussen i krigens sidste måneder flygtede i hundredtusindvis. 2.400 af dem fik frem til 1947 ophold i de 150 svenske skovmandshytter, som i al hast blev indkøbt og placeret på arealerne i Skallerup Klit.Efter en omfattende renovering støttet af en række af landets største virksomheder, der som aktionærer i projektet tilbød sine medarbejdere billig ferie ved Vesterhavet, stod feriebyen i 1948 klar til at opfylde sit egentlige formål – afslapning for hele familien. Og sådan har det været siden, omend standard og aktiviteter mildt sagt har udviklet sig markant, hvilket man overbevises om, når man besøger de to barakker, der er bevaret som museum på stedet.

Og netop historien er én af de ting, der adskiller Skallerup Seaside Resort fra andre feriecentre. Stedet ejes i dag af en fond, og hele overskuddet geninvesteres. Og der er investeret en del…

Leg og livsnydelse

Thomas Riis, prisvindende kok med mange års erfaring fra bl.a. Skagen, overtog forpagtningen af restaurant-aktiviteterne på Skallerup Seaside Resort i 2008. Tre år forinden havde centret indviet Romulus, der med et utal af termiske bade, saunaer og en unik forkælelsesarkitektur er et tilbud til velbeslåede livsnydere. Gæster, der i tilgift nu også kan nyde gusbehandlinger i sansesaunaen og udsigten fra 20 luksuslejligheder i første klitrække med gedigne møbler og flotte badeværelser.

I nabobygningerne er tempoet og aktivitetsniveauet noget højere. Her boltrer børnefamilierne sig i vandland, beskæftiger sig med alt fra bolchekogning til glaskunst og ravslibning, dyrker alle former for sport – eller simpelthen nyder oplevelserne i den fantastiske natur og opholdet i de 273 veludstyrede spa-huse eller klassiske feriehuse.

Så for Thomas Riis handlede det om at skabe et køkkenkoncept, hvor både gourmander og børnefamilier blev tilgodeset.

Fra poussin til pizza

"Omkring 80% af vores gæster er børnefamilier, så jeg delte restauranten op. I Brasseriet er der en afslappet stemning og god gastronomi – også for de yngste. I Galleriet er børn velkomne, men der er ingen børnemenu – til gengæld er der 2-6 retters menuer, hvortil de voksne kan nyde min og mine to sommelierers passion for gode vine," fortæller Thomas Riis.

Børnefamilierne er desuden flittige gæster i Café Klovn ved vandlandet og i pizzariaet, der også producerer take-away – og netop take-away er et populært alternativ til selv at lave mad.

"Huse og lejligheder har jo veludstyrede køkkener – med bl.a. service og udstyr fra BENT BRANDT – og i centret kan der handles ind i det store SPAR supermarked," fortæller køkkenchefen. "Men for mange handler ferie også om at slippe for den daglige madlavning, så vi har stor succes med vores 'Let & Mæt' take-away menuer og tapas to go fra Brasseriet. Vi har også haft kokke til oplæring på en sushirestaurant, og det er allerede en succes. Det samme er vores tilbud om morgenmad i restauranten – det er jo ferie."

Hektisk og roligt

Skallerup Seaside Resort har i mange år også været et populært sted at holde fest, men der er efterhånden langt mellem de store sølvbryllupsarrangementer, der ellers var talrige tidligere. Det satte finanskrisen en stopper for, kan Thomas Riis berette. Til gengæld er antallet af bedsteforældre, der inviterer børn og børnebørn på forlænget weekend eksploderet.

Med en separat kursusbygning er Skallerup Seaside Resort også hjemsted for mange kurser, hvor mulighederne for teambuilding og aktiviteter udnyttes flittigt. Det lyder hektisk, men selv med 1.500 gæster på én gang absorberer både område og bygninger på bemærkelsesværdig vis larm og stress. Der er ro, og det kuperede landskab fjerner enhver fornemmelse af naboer tæt på og indtrykket af 'samlebåndsferie'.

Superbrugeren

Det er nok i køkkenet hos Thomas Riis, der er mest hektisk, men alt er under kontrol, for en gennemgribende ombygning af køkkenet var det første den erfarne køkkenchef foretog sig i 2008. "Og Thomas har fuldstændig styr på, hvordan den optimale arbejdsplads for en kok skal indrettes – ingen overflødige skridt," fortæller Per Plesner, der som konsulent for BENT BRANDT har fulgt Thomas Riis siden 1997. "Thomas er nok den kok, der har købt flest RATIONAL-ovne hos os. Dén ovn skal være i det køkken, hvor Thomas skal arbejde."

Thomas Riis bekræfter. "Ja, jeg er nok 'superbruger' af RATIONAL. Den ovn er genial, og vi bruger i den grad de mange programmer til både bagning, damp og stegning over nat."

Og med 900 gæster om dagen i snit, 60% gengangere, børn og gråt guld i skøn forening – så tyder det på, at det er den rigtige menu, Skallerup Seaside Resort har sammensat.