Artikel
21.05.2015

Remouladen på toppen

Beliggenheden på havnen – i bunden af Vejle Fjord – er helt på toppen. Fantastisk udsigt, fantastisk arkitektur, fantastisk spisested og fantastisk vilje til at ville det bedste. I 2012 kvitterede Den danske Spiseguide med at kåre Restaurant Remouladen i Vejle til Årets Frokostrestaurant, og det har lige siden stort set betydet udsolgt restaurant – ikke mindst om aftenen, hvor mormor får selskab af nyt nordisk og international stil i et meget ambitiøst køkken.

Det startede i 2009 med idéen om et bryghus, men der var for meget plads. Så fandt man på, at de ekstra kvadratmetre kunne bruges på en international restaurant og cocktailbar på den ene side og en lille, rigtig gedigen dansk frokostrestaurant på den anden side. Og det gik fint i den gamle, smukke baggård i centrum af Vejles nattemiljø, men i oktober 2012 skete det så: Den danske Spiseguide kårede Restaurant Remouladen til Årets Frokostrestaurant.

"Det eksploderede," beretter Daniel Bro Schmidt, der er driftsdirektør. "Vi måtte afvise kunder – der var altid optaget, så vi begyndte at se os om efter større lokaler."

Allerede det eksisterende restaurantkoncept, der også omfattede en fransk fusionsrestaurant ude i byen, var båret af et meget højt ambitionsniveau – ikke mindst fra ejerne, brødrene Anders og Morten Kirk Johansen. Så da Daniel Bro Schmidt læste i avisen, at man på byens nye stolthed – den nye lystbådehavn – manglede en forpagter til en restaurant med en helt unik beliggenhed, var rammerne til endnu et skridt op ad stigen fundet.

Fagligt forelsket

"På det tidspunkt var der kun to måneder til ’klub-øen’, som stedet kaldes, skulle åbne. Arkitekterne havde skabt et formidabelt hus ude i vandet, bygget på pæle som hjemsted for lystbådehavnens klubber, havnekontoret og en restaurant med plads til 125 personer inde og omkring 80 personer på terrassen," fortæller Daniel Bro Schmidt. "Arkitekterne havde på forhånd sammen med BENT BRANDTs projektafdeling disponeret køkkenet, så det handlede om at vælge det udstyr, som vi ønskede os inden for dét budget, bygherren havde afsat."

Og det var en større sag, der også omfattede diske og service, så for at være sikker på at købe ind til den rigtige pris, blev opgaven udbudt til flere leverandører. "Men til min store tilfredshed var det BENT BRANDT, der havde den bedste pris. Jeg har aldrig handlet køkkenting med andre i de 15 år, jeg har været i branchen som bl.a. direktør for René Knudsens hoteller og restauranter i Aarhus, så jeg vidste, at de kunne håndtere store projekter og ydede god sparring – og så kan de bare noget med kundeservice. Jeg er nok fagligt lidt forelsket i det firma," lyder det med et skævt smil fra driftsdirektøren i Vejle, der i marts 2014 kunne slå dørene op til endnu en overraskelse: Trods en meget større restaurant, er det stadig svært at få bord på Restaurant Remouladen.

Kræfterne er samlet

"Der er mange nye gæster, som egentlig ikke kender os, men som forventer at finde en god restaurant ved en lystbådehavn med så smuk en placering. Men vi trak også rigtig mange gæster fra vores to andre, gamle restauranter, så i forbindelse med at Morten Kirk Johansen sammen med sin hustru er blevet eneejere af forretningen, har vi samlet kræfterne og udvidet konceptet her på havnen. De andre aktiviteter har vi lukket," forklarer Daniel Bro Schmidt.

"Du får stadig sublim smørrebrød og frokostretter på Restaurant Remouladen, men mormor-retterne har fået selskab af den nye nordiske stil og internationale retter, der også afspejler, at vi ligger ved vandet – altså mere fisk og skaldyr. Der er stor udvikling i vores menu hele tiden, og alle bidrager med engagement og idéer, så vi har indtil nu klaret os uden en køkkenchef," siger en driftsdirektør, der med tilfredshed oplever, at medarbejderne i gennemsnit bliver hos ham i 5 år - til sammenligning med branchens gennemsnit på 5½ måned…

Kvalitet som kompas

Engagementet kommer ikke mindst også fra restaurantens i øvrigt meget erhvervsaktive ejer, der med en god portion viden selv tager del i gastronomien. "Kvalitet er Morten Kirk Johansens kompas, og han har sammen med sin hustru, Marianne, selv stået for indretningen, og de går i den grad i dybden med alle detaljer i smagsoplevelsen, hvilket smitter af på personalet," fortæller Daniel Bro Schmidt, der på spørgsmålet om, hvad fremtiden bringer, ikke vil afvise, at andre havnebyer også kan blive hjemsted for et Remouladen-koncept.

"Vi kunne bruge dobbelt så meget plads her i Vejle, men når det ikke kan lade sig gøre, er det nærliggende at skabe synergi og overføre succesen til andre steder, så måske…," slutter Daniel Bro Schmidt.