Artikel
29.10.2018

Præget for livet

'Tag et år på Mariager Efterskole – og bliv præget for livet'. Sådan lyder introduktionen på hjemmesiden til et helt specielt skolemiljø, hvor elevtallet i mange år er vokset med 10-15% om året. Et skolemiljø, der omfatter en efterskole, en højskole og et akademi, hvor værdierne 'Tillid', 'Ansvarlighed', 'Respekt' og 'Venskab' i den grad kan mærkes.

I et grønt, kuperet terræn i udkanten af Mariager vidner mere end en halv snes forskellige bygninger om udviklingen fra 50'ernes højskolearkitektur i røde mursten til nutidens bæredygtige skolebyggeri, hvor loungeområder, tagterrasse og plads til fordybelse er indbygget. Derimellem finder man hallerne med plads til 2.500 personer, værelsesfløjene med nye, store 4-personers værelser, hver med eget bad, toilet og altan og med fitnessrum og sauna i kælderen. På det velplejede parkområde udgør de sammen med undervisningsbygninger, musikstudier, auditorier og sportsarealer faciliteterne for 260 elever og ca. 70 medarbejdere på Mariager Høj- og Efterskole.

Dertil kommer 2 køkkener og kantiner. Der er 100 meter imellem dem, menuerne er ens, men eleverne på henholdsvis høj- og efterskolen skal opleve maden tæt på, fortæller køkkenleder Charlotte Møller. Ikke kun i den uge, hvor efterskoleeleverne på skift hjælper til i køkkenet, men også i det daglige, hvor mange kigger forbi til en snak med de 10 køkkenmedarbejdere – det kan være nysgerrighed om dagens menu eller måske et fif til pandekager, som kan laves i de små køkkener på elevgangene.

Mariager Høj- og Efterskole

Eleverne i køkkenet

"Eleverne hjælper til i køkkenet med anretning og afrydning af buffeterne morgen, middag og aften, de tager sig af vognene med formiddags-, eftermiddags- og aften­snacks, de hjælper med salater og grøntsager, de vasker op og gør rent – faktisk på hele skolen – og så sørger de sammen med en lærer for de lune retter til aftenbuffeten," forklarer Charlotte Møller. Køkkenmedarbejderne har forberedt retterne, der er fremstillet af råvarer tilberedt fra bunden – og mindst en gang om ugen med frisk fisk direkte fra auktionen i Hanstholm.

"Vi gør retterne klar på stik i stativer, som sættes på køl, hvorfra stativet køres direkte ind i vores nye RATIONAL-ovn. Vi har lavet en anvisning til eleverne, der fortæller hvordan stegespyddene skal placeres i råvarerne, og hvilket program ovnen skal indstilles på – og så klarer ovnen jo selv resten med et vanvittigt godt og ens resultat hver gang," lyder det med begejstring fra køkkenlederen, der kan glæde sig over hele 2 nye ovne, en blæstkøler og et nyt komfur i køkkenet, der i lighed med resten af skolen har fået mere plads i takt med, at elevtallet stiger.

En anderledes elevprofil

Hvad er det, der gør Mariager-skolerne til så stor en succes? Og hvorfor er elevprofilen anderledes? Hvorfor kommer eleverne ikke kun fra steder i en overskuelig transportafstand til Mariager, så man kan komme hjem på weekend? Eleverne kommer fra alle egne af Danmark, selv de fjerneste inklusiv Færøerne. Typisk er det kun 10-15 af de 160 elever, der forlader skolen i weekenden, hvor der ganske vist er mange aktiviteter på programmet… - men alligevel?

Måske ligger forklaringen i skolens værdier.

Det er frikirkerne i Danmark, der er baglandet for skolen, og der skiltes tydeligt med, at det kristne menneskesyn er fundamentet, men Charlotte Møller understreger, at alle er velkomne.

Måske er det det medmenneskelige aspekt, der giver den varme, ro og respekt mellem både elever, lærere og personale, som man ikke kan lade være med at opfange som gæst. Som BENT BRANDT-konsulent Martin Thomsen, med jævnlig gang i køkkenet, udtrykker det: "Måske har eleverne slet ikke oplevet, at man som ung sædvanligvis har nok i sig selv."

Disse observationer skal ikke forveksles med et støvet, andagtsfuldt miljø. Eleverne mødes tværtimod med nutidige faciliteter og undervisningskoncepter som Explore, Move og Create, der dækker over personlige udviklingsrejser, livsstil og idræt samt kreativ fordybelse. På Akademiet, der er en slags 11. klassetrin, arbejdes der bl.a. med iværksætteri, lederskab, skuespil, musik, kommunikation og fodbold. Tilbud, der sammen med et højt fagligt niveau tiltrækker mange elever.

Vært for 5.000 sommergæster

Når skoleåret er slut, bliver der for alvor travlt for høj- og efterskolens medarbejdere. Hver år i juli indtager 5.000 mennesker arealerne omkring skolerne, når der inviteres til Sommercamp – en uge med samvær og et hav af aktiviteter omkring kristne emner.

Charlotte Møller og hendes køkkenkolleger har ganske vist erfaring fra en række større konferencer året igennem, men med omkring 1.200 bespisninger 3 gange om dagen ser man frem til en velfortjent sommerferie, før et nyt skoleår begynder. Med endnu flere elever end sidste år.