Artikel
03.03.2015

Kæmpehøj succes

Forestil dig, at man tager en spade og løfter en græstørv lidt op i den ene side, så man kan se ned i jordens lag. Sådan er arkitekturen tænkt på det nye Moesgaard Museum i Aarhus.

Og det er netop fund fra arkæologiske udgravninger, der vises frem med den mest avancerede teknologi, og både bygning og indhold har på rekordtid skabt stor international interesse. Så meget at det budgetterede årlige besøgstal på 160.000 sandsynligvis bliver det dobbelte. Det er lidt af en udfordring for en café, der har ambitioner, men ingen udvidelsesmuligheder.

Caféen ligger for enden af den 700 m2 flotte foyer med en formidabel udsigt over markerne, skovene og Aarhus Bugten. Caféen har plads til 160 gæster, og gæsterne er velkomne til at tage maden med på picnic på bygningens græstag, hvor der også kan køres på mountainbike og kælkes. Der er mødelokaler og auditorium med plads til 225 personer, og i øjeblikket får museet dagligt 60-80 bestillinger på arrangementer.

Succes? Ja, mon ikke! Udfordringer? I den grad!

Faste rammer

Menukort, tjenere på gulvet med direkte kontakt til det lille, åbne køkken som et rum i rummet. Sådan var det tænkt, men det stod hurtigt klart for køkkenchef Lars Munch, at med 600-800 gæster på 5 timer på en lørdag eller søndag, måtte der tænkes anderledes.

"Bestilling ved disken var den eneste løsning. Men sådan er disken ikke tænkt fra bygningsarkitekternes side, og en bærende søjle midt i det hele gør det svært at ændre. I det hele taget er vores rammer helt faste. Der er ingen mulighed for, at vi kan udvide køkkenet," fortæller Lars Munch.

Men trods kompakte forhold er det et velfungerende køkken, og projektafdelingen hos BENT BRANDT har også fundet en løsning på et bakkebånd rundt om søjlen. Sammen med elektroniske brikker, der fortæller gæsten, at maden er klar til afhentning, har Lars Munch og hans stab fået det hele til at fungere til alles tilfredshed.

Og der er masser af tilfredse gæster, for der er flot, hyggeligt og rigtig god mad serveret på bl.a. Evolution service, som Lars Munch faldt for på stedet, da han så det. "Jeg troede, vi skulle servere på hvidt porcelæn, men Evolution passer perfekt til stedet og til min madstil."

Det nye nordiske, kinesiske, ægyptiske køkken…

Lars Munch har ambitioner på madens vegne. Alt laves fra bunden af danske råvarer, og en duft af nybagt brød lokker dagen igennem i hele foyeren, når bageren og kokkene deles om RATIONAL-ovnen i køkkenet.

"I caféen laver vi kolde og varme, lette anretninger med et nordisk twist," fortæller Lars Munch, men så er der også alle de specielle arrangementer. "Det kan være gallamiddage, særlige menuer til udenlandske journalister, der også skal møde det nye nordiske køkken, og der er særarrangementer, vi selv laver, som f.eks. når vi i tilknytning til udstillingen om 'De dødes liv' fejrer mexicansk Allehelgensfest og serverer specielle retter til et totalt udsolgt museum. Menukortet følger i det hele taget de udstillinger, vi har, så nu skal der tænkes kinesisk i forbindelse med en udstilling om Terrakottakrigerne. Det er en udstilling, der vil tiltrække publikum fra hele Europa."