Artikel
08.02.2017

Faglig stolthed på bankkontoen

Hos Jyske Banks hovedkvarter i Silkeborg handler det ikke kun om penge, når man taler om værdier. Det handler i høj grad om medarbejdernes trivsel, og her har god mad i årevis haft høj prioritet.

De 1.450 medarbejdere spiser i gennemsnit 60% af deres samlede daglige kost i kantinen, og det forpligter. Også kantinemedarbejdernes trivsel vejer tungt, og masser af indflydelse, ansvar og faglige udfordringer til den enkelte veksles til et stort engagement og mange års trofast ansættelse. Nu bidrager et nyt, 432 m2 stort køkken med det nyeste grej til endnu større tilfredshed.

Fra kantinen på toppen af Jyske Banks hovedsæde har man måske byens bedste udsigt over Silkeborg Langsø. Men for mange medarbejdere er det udsigten til en frokost, der er de bedste restauranter værdig, der tæller. Ernæringsrigtigt, alt fremstillet fra bunden, masser af lokalt producerede råvarer og 26 køkkenfolk, der brænder for deres job, fordi de føler sig værdsat.

Det er kontoudskriften på de fire kantiner, der tilsammen laver den daglige frokost til de 1.450 medarbejdere i Jyske Bank foruden en omfattende mødeservering og buffeter og a la carte til et stort antal arrangementer og direktionsmiddage. "Fra biksemad til hummer," som afdelingsdirektør for kantinen, Jane Benberg, udtrykker det. Hun har i mere end 20 år været en af ildsjælene i det værdibaserede kantinekoncept.

Både sundt og sovs

Der er sund mad, men ingen løftede pegefingre, forklarer sous-chef Thomas Justesen. "Smag og behag er forskellig, så der skal være noget til alle. Men det skal alt sammen være kvalitet, så vi laver mad fra bunden, og vi bager alle brød og kager. Der er kun kager på buffeten om onsdagen, for vi har en politik om søde sager."

Souschefen fortæller også, at der langtidstilberedes rigtigt meget. "Er der gullasch på menuen, steger vi hele stege natten over med grøntsager i bunden i vores RATIONAL-ovne, før vi skærer kødet i gode, faste tern og laver sovs af fonden. Så får vi mere smag frem og bevarer strukturen ved serveringen."

Og så laves der kilovis af pesto.

"Tidligere brugte vi en stor stavblender, men det er vanvittigt hårdt arbejde, så nu har vi fået en ROBOT COUPE R45 V. V. gulvmonteret blender, der laver 15 liter pesto på et par minutter. Den er også fantastisk til humus, fiskefars og milkshake," siger souschefen med henvisning til de jordbær milkshakes, der var en del af årets amerikanertema.

Tema: Medarbejderansvar

Ca. hver anden måned møder der kantinernes gæster en ny oplevelse: Der er temadag!

"Det kan både være seriøse indslag, hvor vi inviterer lokale producenter ind for at præsentere og tilberede deres produkter i telte og boder, men det kan også være f.eks. et vikingetema, hvor vi iklædt vikingekostumer skærer hele stege ud i kantinen og serverer rustik vikingemad. Eller Store Smagedag, som vi deltager aktivt i. Her totaldekorerer vi måske kantinen efter årets tema, vi uddeler smagsprøver på gangene dagen før, og vi viser måske vores forberedelser på JyskeTube, der er bankens interne tv-kanal."

Det er Jane Benberg, der fortæller, men ellers er ansvaret for disse temadage lagt helt og holdent i hænderne på udvalgte medarbejdere. "De får opgaven nogle måneder i forvejen, og så er det deres projekt fra menu til dekoration og events. Det er en kæmpesucces."

Kantinens medarbejdere involveres også i den daglige buffet. Dagen starter med et morgenmøde, hvor alle medarbejdere evaluerer den foregående dags arbejde. Og arbejdsdagene bliver aldrig ensformige, for alle 26 medarbejdere cirkulerer på skift mellem de fire kantiner efter en 6-ugers vagtplan, der også omfatter aftenvagter på grund af de mange middage og arrangementer.

Medarbejderne har også taget aktivt del i en målrettet indsats mod madspild, der betyder, at vægten af madrester i dag er mindre end vægten af kaffegrums.

Fremtidens køkken

I køkkenet med den smukke udsigt i midtbyen tilberedes grøntsager plus alt det kolde. Medio 2016 flyttede produktionen af den varme mad og bageriet til et funklende flot køkken- og kantinekoncept i den første del af et stort nybyggeri i nordbyen. Her er et 432 m2 køkken udstyret med det mest moderne grej inklusiv en 150 liters FRIMA 311 MF, der skal bruges til at eksperimentere med produktion på nye måder. "Og den har bestemt ikke skuffet os," lyder bedømmelsen.

Det er projektafdelingen hos BENT BRANDT, der i samarbejde med Jane Benberg og hendes mangeårige kontaktperson, konsulent Ole Jørgensen, der har stået for køkkenets indretning og de nye tiltag på maskinfronten. En køkkenfront, der er fremtidssikret.