Artikel
04.05.2018

Det optimale kølerum

Jan Madsen fra BENT BRANDT er ekspert i design og konstruktion af både små og helt store køle- og fryserum. Her fortæller han om de forskellige muligheder for løsninger tilpasset præcist dit behov og lidt om det forarbejde, der skal til.

Et køleanlæg producerer ikke kulde – det optager varmen fra det rum, som skal holdes koldt. Køleanlægget skal af med denne varme igen, og det er derfor vigtigt at se på, hvordan det løses bedst.

Ekstern kompressor

Er kølerummet placeret i et køkken, går vi så vidt muligt efter at få kompressoren placeret udenfor. Det giver optimale driftsbetingelser, og du får også kompressorens støj væk fra køkkenet. Her anbefaler vi et skræddersyet VIESMANN-kølerum, hvor der med fem års garanti er tænkt kvalitet og lang levetid ind i alle elementer. Rummet er højisoleret med enten 80 eller 100 mm. Gulv leveres med rustfri, skridsikker belægning, og både vægge og gulv opbygges med overlappende elementer. Det sikrer en helt tæt konstruktion, som det ikke er nødvendig at fuge.

Intern kompressor

Er kølerummet derimod placeret i et rum, hvor der ikke arbejdes, og hvor støjen er uden betydning, kan der laves en billig og enkel løsning med en påbygget eller integreret kompressor. Her er DANKOK-løsningen i 80 mm elementer med gulv meget velegnet.

Valg af kølemiddel i fremtiden

På grund af miljøbelastningen må der fra 2020 og 2021 ikke længere anvendes traditionelle kølemidler som R134A og R404. I stedet vil man i en begrænset periode kunne benytte erstatningskølemidler. Disse erstatningskølemidler vil dog igen blive udfaset til fordel for naturlige kølemidler. F.eks. ses CO2 allerede nu på markedet – et kølemiddel, som har en miljøpåvirkning/GWP (Global Warming Potential) på stort set 0. Til sammenligning har R404 en GWP værdi på 4.000.

Vejen til nyt køle-/fryserum

Lad din BENT BRANDT-konsulent måle op til rummet. Der skal tages højde for afstand til nærmeste væg, så der ikke opstår kondens og skimmelsvamp. Efterfølgende laver vi tegninger og tilbud på den optimale løsning for dig. Når den rette løsning er fundet, får du besøg af vores kølemontør, der tjekker stedet for ’overraskelser’. Herefter sender vi dig tegninger over de elinstallationer, din lokale el-installatør skal forberede, før vores kølemontør kommer og trækker rør, eventuelt laver afløb, monterer og igangsætter dit nye køle-/fryserum.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Jan Madsen på tlf 8930 0000.