Artikel
19.09.2018

Cucina italiana senza compromessi

Oversat: 'Italiensk uden kompromis'. Sådan er det! Enzo bestemmer, og det skal du ikke lave om på.

Forsøg ikke at bestille hvidløg eller ekstra skinke til din pizza. Glem alt om Spaghetti Bolognese – det italiensk/tyske mix. Nyd til gengæld Enzos originale pizza bagt af napolitanske pizzabagere i den håndbyggede, brændefyrede italienske pizzaovn. Nyd en pizza med den ugentlige leverance af upasteuriserede bøffeloste fra Campania, måske med bøgehatte og trøffel. Eller hjemmelavede Gnocchetti Sardi med skaldyrssauce og rucolapesto. Nyde, hvor..?

På transportcentret Exxit 59 ved motorvejen lige uden for Vejle.

Hvorfor ikke..? I Italien er mange tankstationer ved motorvejene rigtig gode spisesteder, som familien gerne kører langt efter til søndagsmiddagen. Så da ejeren af Exxit 59, Casper Kirk Johansen, spurgte sin gode ven, Enzo Carratú, om ikke de i fællesskab skulle lave en italiensk familierestaurant i de 500 ledige kvadratmetre i centret, var svaret: Hvorfor ikke..?

I maj 2018 åbnede 'Enzo & C' ved E45, frakørsel 59, (også kendt som Danmarks Transport Center). Måske er det 18 års kompromisløs drift af Vejle-restauranten, Trattoria Dei Re, der hurtigt lokkede mange lokale en tur på transportcenter for at smage, om Enzo gentog successen. I hvert fald var den smagfuldt indrettede restaurant fra første dag et tilløbsstykke, og rygtet om det gode spisested har lynhurtigt bredt sig. Så nu må de lokale stamgæster kæmpe om pladserne med kendte skuespillere, musikere og sportsfolk på farten.

Den ægte vare

I gennemsnit serveres omkring 400 kuverter dagligt, og rekorden er 320 pizzaer på en enkelt dag. Det er den ægte vare, der tilberedes i det åbne køkken, hvor gæsterne kan følge de 4 italienske pizza-bagere, som Enzo har fået til Danmark – blandt andet hans gamle læremester fra Napoli. En rigtig Pizzaiuoli Napoletani – den napolitanske pizzabager, der er på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Også fremstillingen af durumpasta i bronzeforme er synlig i det åbne køkken, og i modningsskabet hænger rækker af italienske pølser og skinker. De bliver i charcuteriafdelingen til sandwich og lækre anretninger sammen med udvalget af italienske oste. En stor del af råvarerne er økologiske og tildelt EU-kvalitetsmærket, DOP, der beskytter originale italienske råvarer.

Enzo ser det også som sin mission at tage vare på italiensk kvalitet og napolitanske tradi­tioner, selv om calzonen har sneget sig ind på menukortet – oprindelig en friteret, indbagt pizza fra 1700-tallets Napoli.

Til kamp for det originale

"Jeg voksede op i tomatens hovedstad, San Marzano, og vi er en familie af pizzabagere, så det var naturligt, at jeg efter min kokkeuddannelse for 30 år siden tillærte mig at bage pizza," fortæller den 46-årige ildsjæl. "Som nyuddannet tog jeg først til Frankrig, så England og i 1995 til Danmark for at arbejde en kort periode, før turen skulle gå til Australien. Troede jeg. Men så mødte jeg kvinden i mit liv, åbnede et lille trattoria i Vejle i år 2000 og tog kampen op mod dét italienske køkken, som danskerne var blevet vænnet til. Hvidløg hører ikke hjemme på en pizza, og spaghetti med kødsovs er ikke en italiensk ret. Det skal være rigtigt!," lyder det med overbevisende italiensk accent.

Derfor får han hver uge frisk bøffelmozzarella leveret fra Campania – upasteuriseret, fordi de har en helt speciel konsistens. Og selvfølgelig flåede tomater fra fødebyen. Pancetta, der er luftørret svineribben. Salsiccia, der er en grovhakket svinepølse med fennikel… - alt er italiensk.

Også flere af køkkenets specialmaskiner er egen italiensk import, der er indpasset i køkkenets indretning, som konsulent Klaus Klinge fra BENT BRANDT har haft hånd i hanke med, lige som han formidlede kontakten til arkitekten bag indretningen af måske Danmarks flotteste familierestaurant.

På vej mod italienske tilstande

Der er lys, luft og bogstavelig talt højt til loftet i det store, hyggeligt og elegant indrettede spisested. Foruden det åbne køkken er et spændende lege­rum for børnene og en veludstyret kaffe- og drinksbar, hvor takeaway-kunderne også kan opholde sig. Og så er der indgangspartiet, hvor man mødes af en Vespa fra 1953, der har tilhørt Enzos kones morfar. Og Enzos egen Fiat 500 fra Italien – naturligvis begge kompromisløs istandsat.

Succesen med en kompromisløs, italiensk familierestaurant på et transportcenter uden for Vejle er et godt bevis på, at vi måske kan få 'italienske tilstande' langs motorvejene i Danmark. Det har i hvert fald sat tankerne i sving hos Enzo og hans kompagnon, og planerne for en Enzo & C ved det københavnske motorvejsnet
er så småt i støbeskeen. For som Enzo konstaterer: "Som italiener kan jeg godt lide at have travlt. Det er dejligt."

Det nyder gæsterne i Vejle godt af…