Artikel
03.09.2019

”Vi ta’r chancer”

Når Det danske Cateringlandshold møder op til Culinary Olympics i Stuttgart i februar 2020, er det et sammentømret hold, der er indstillet på at gøre det på deres egen måde.

Ny team manager for Cateringlandsholdet, Lars Brynjulf Nielsen, tror, at Danmark kan gå hele vejen til podiet. Dennis Rafn er klar til at give ham ret efter et kig og en smagning bag kulisserne i træningskøkkenet på Cookery i Odense. Dagen forinden har holdet besluttet den endelige menu, der skal serveres for en international jury og 120 gæster, så nu handler det om at endevende alle smagsnuancer og anretningsdetaljer, før rutinerne skal på plads frem mod februar 2020.

’Vores måde’

For Dennis, kok og inspirationskonsulent hos BENT BRANDT og akkrediteret dommer i internationale kokkekonkurrencer, dufter der lidt af ’savsmuld i cirkusmanegen’ i
køkkenet. Som tidligere team manager for Det danske Junior Kokkelandshold, genkender han stemningen og bifalder den strategi, som Lars har lagt for det ’nye’ cateringlandshold.

Holdet fik 6 nye medlemmer efter optagelsesprøven i januar, og for Lars er det allervigtigste, ’at vi gør det på vores måde.’ I stedet for at tænke alt for meget på strategi i forhold til konkurrenter og dommere, skal holdet gøre det, de føler er rigtigt. ”Og det skal ikke være soloprojekter for den enkelte – ikke hver mand sin ret. Vi skal kunne ta’ over for hinanden og vise dommerne, at vi samarbejder som et team, der har 100% styr på processerne – at vi er i stand til at hjælpe på tværs for at opnå det bedst mulige resultat på den korteste tid. Det er et hold af knalddygtige kokke som skal udnytte, hvad den enkelte er god til,” siger Lars, der ser håndværk, struktur og evnen til at skabe sammenhold som sine egne største styrker. ”Jeg håber, vi kan skabe et hold uden de store udskiftninger flere år frem i tiden. Et hold, der kan være med til at give ’mad til mange’ stjerne- og medaljestatus.”

Tips og tricks fra Dennis Rafn

Læs og forstå opgaven. Det første dommerne vurderer er, om betingelserne i den stillede opgave er overholdt.
Hold orden omkring dig. Hygiejnepoint er ekstremt vigtige, og orden sender et positivt signal til dommerne om, at du har styr på arbejdsgangene.
Rester skal håndteres som om, de skulle bruges i den videre produktion (fonder, mousser, puréer etc.)
Tidstræning er essentiel for at sikre, at opgaven kan nås – og omvendt skal tiden udfyldes.
Husk: Dommerne spiser ikke hele retten, så anret og tilsmag maden, så hver bid tæller.

I konkurrencekøkkenet

Når det går løs i Stuttgart, er det 4 af landsholdets kokke og 2 hjælpere, der i løbet af 5 timer skal producere og anrette konkurrencemenuen til dommerpanelet og de 120 gæster, der har sikret sig billet til Danmarks OL-menu.

”De øvrige landsholdskokke hjælper med forberedelserne dagen før, men det er nøje beskrevet, hvad der må være forberedt, før konkurrencen starter,” fortæller Lars, der med erfaringer fra sin egen deltagelse på landsholdet ved VM i 2014 ved, at dommerne er grundige i deres kontrol, før konkurrencen fløjtes i gang.

Også under de 5 timers arbejde i konkurrencekøkkenet følger dommerne nøje med. ”Her er der fokus på håndværket, deltagernes evne til at samarbejde og hygiejnen under arbejdet. Madspild har været et fokusområde i flere år, og i år tæller plastik også i pointgivningen. Så ikke flere kondibøtter eller handsker end nødvendig,” lyder parolen.

Sløret løftes – lidt…

Årets tema er ’rødder’, og her har holdet også tænkt sig at ’være sin egen’, men fortolkningerne holdes ret tæt ind til kroppen. Lars vil dog godt afsløre, at man på kødsiden har valgt en råvare, hvor holdet samtidig viser, at man formår at bruge rub og stub. Vegetarhovedretten bliver et helt måltid, hvor gæsten på ingen måde kommer til at savne kød, og desserten er udviklet specielt til den tallerken, som Culinary Olympics sponsor, RAK, har udpeget til konkurrencen.

I Danmark er BENT BRANDT hovedsponsor for Cateringlandsholdet, hvilket giver Dennis en kærkommen lejlighed til at følge med i holdets arbejde og bidrage med råd og erfaringer.

Opgaverne til Culinary olympics

Til 120 personer

1 × salat i glas, maks. 400 ml
2 × fingerfood – 1 i ske, 1 i glas, 1 vegetarisk
2 × hovedretter, 2 × kød eller 1 × kød/1 × fisk
2 × tilbehør til hovedretter
1 × vegetarhovedret
2 × tilbehør til vegetarret
1 × dessert
Udgifter til råvarer pr. person: maks. 5€

Gæsten skal kunne have hele menuen på en bakke (undtagen desserten).