Artikel
24.04.2017

Varme hænder i køkkenet

På Plejecenter Nederbylund i Tørring er det ikke kun plejepersonalet, der tager sig godt af de 30 beboere. Her er de varme hænder hos køkkenets fem medarbejdere også en væsentlig del af omsorgen. Man tager sig tid til at lave god mad fra bunden med oprigtig glæde og lidt nytænkning, og det gør også spisestuen til et yndet spisested for kommunens andre pensionister og pårørende.

Eli Bruun, køkkenleder på Nederbylund, husker tilbage til dengang for mere end 25 år siden, hvor kartofler og grøntsager blev skrællet på stedet. Så kom dybfrosten og det vakuumpakkede grønt, og den gode, gamle kartoffelskræller blev solgt. Nu skræller man igen de 10 kilo kartofler selv – i hånden og hver dag – og Elis medarbejdere elsker det. For nu laves al mad på plejecentret fra bunden, og med en turnus på en uge ad gangen får alle afløb for deres faglige stolthed med såvel det varme, det kolde, bagværket og smørrebrødet.

Og så tænkes der nyt i Tørring. Ikke kun på menuen, men også når det drejer sig om køkkenets udstyr. Vi starter med det sidste.

En bedre idé

Da den næsten 25 år gamle kipsteger satte ud, ringede Eli som sædvanlig til konsulent Ole Jørgensen hos BENT BRANDT. "Jeg sagde, at vi skulle ha' en ny kipsteger, men Ole havde en bedre idé. Vi skulle ha' en FRIMA. Vi havde set den på en messe, da den var helt ny på markedet, men vi var lidt skeptiske. Den forsvandt, da vi oplevede den i praksis i demo-køkkenet hos BENT BRANDT, og vi har ikke fortrudt købet et sekund. Vi koger både suppe, klejner og pasta plus steger frikadeller, koteletter, æbleflæsk, gryderetter i FRIMA'en," siger køkkenlederen, der suppleres af kok og mangeårige medarbejder, Anita Dahl Nielsen. "Vi tilbereder kartoffelsalat i det ene kar, mens vi koger pølser i det andet og lader stegespyddet fortælle os, hvornår pølserne er færdige. Så kan vi lave noget andet imens. Det kunne vi ikke styre i en gryde," fortæller kokken, der foruden tidsbesparelsen også fremhæver den kvalitet, som mulighederne for at stege kød og koge suppe over nat giver. "Men man skal lige huske at fortælle plejepersonalet, at det ikke er fordi, man har glemt at slukke for ovnen og FRIMA'en," lyder det med et skævt smil med henvisning til dengang, hvor nattevagten ville råde bod på forglemmelsen.

Også de to nye RATIONAL-ovne har nemlig natarbejde i Tørring, når der langtidstilberedes. Og om dagen er det både brød og bagværk, fisk, bøf, karbonader, grøntsager og meget mere, der med hjælp fra ovnens processer og stegespyddet sørger for perfekt tilberedning af de gode, gamle kendinge, som beboerne elsker.

Men menukortet afslører, at disse kendinge ofte serveres med nytænkning i tilbehøret. Kogte grøntsager erstattes af ovnbagte rodfrugter og dagens suppe er lavet på peberfrugter.

Mere end dagens ret

Omkring halvdelen af plejecentrets beboere spiser på egne stuer eller i afdelingernes opholdsrum. De øvrige får maden serveret ved bordet i cafeen, der også er åben for både pårørende og byens andre beboere. En gang om ugen inviteres byens øvrige pensionister til Café 65, hvor der under hyggelige former serveres en god middag for 40 kr.

"Vi er så heldige, at politikerne i Hedensted Kommune ikke kun ser på pengene," fortæller Eli. "Man har prioriteret madfremstilling på alle kommunens plejecentre, selv om et stort, fælles produktionskøkken måske ville være billigere. Desuden har man med støtte fra Sundheds- og Ældreministeriet skabt finansiering af et projekt, hvor alle kommunens pensionister, der ellers får mad bragt hjem, kan komme til middag i Tørring en gang om ugen med taxa, hvor frivillige dækker flot bord og hygger om gæsterne. Og nu inviterer alle kommunens 10 plejecentre i øvrigt for første gang beboerne på Gourmet Middag med 3-retters tallerkenanrettet menu, dug på bordene og foldede servietter."

Nye tider

I det hele taget oplever man tydeligt, at Eli og hendes med-arbejdere har et stort hjerte med på jobbet, der også omfatter velsmag til de personer, som har synkebesvær og er småtspisende. De nyder godt af hjemmelavede proteindrikke og –desserter inklusiv is, der også bruges som tilbud til dem, der får trang til lidt ekstra før sengetid. Og så tages der hensyn til dem, der elsker en speciel ost, en særlig saft eller som ikke bryder sig om f.eks. fisk eller øllebrød.

For de ældres interesse for mad har ændret sig, konstaterer den erfarne køkkenleder. Der er større accept for det nye. Det samme er der i køkkenet, hvor IRINOX blæstkøleren betyder, at røremaskinen fyldes op og den overskydende dej fra dagens produktion af friske boller formes og nedkøles – klar til at blive bagt næste morgen. I opvasken sparer den nye HOBART AMX både tid og energi, og den nye BONAMAT kaffemaskine betyder, at der er god kaffe i rigelige mængder.

BJØRN røremaskinen er alderspræsident, men den er jo heller ikke til at slide op. Ligesom arbejds-glæden og engagementet på Nederbylund, hvor man heller ikke vil ha' bøvl med maskinerne. Derfor er det hele omfattet af en BENT BRANDT serviceaftale.