Artikel
07.09.2017

Varm gastronomi til 1.000 gæster på 20 minutter

Den 5. maj indviede Odense sit nye hus til musik, teater og konferencer. Med Odeon har byen fået et imponerende flot møde- og eventsted, der bliver centrum for mindst 240 kulturarrangementer om året. Og med plads til 1.750 tilhørere på stolerækkerne eller 1.000 spisende gæster i den store sal bliver Odeon ikke mindst endnu et stærkt kort i den fynske hovedstads satsning på møder og konferencer. 1.000 spisende gæster, der får lækre, varme retter serveret på tallerkener på mindre end 20 minutter.

Køkkenchef Kim Kristoffersen gør nemlig brug af en særlig løsning fra RATIONAL.

Det er genboen, Radisson Blu H.C. Andersen Hotel, der står for driften af Odeon. Og her har man 35 års erfaring i afvikling af møder og konferencer i alle størrelser – også de store, fordi hotellet siden 1982 også har stået for driften af naboen, Odense Koncerthus, med plads til 1.200 personer. Så nu er der altså tre store mødesteder med få meters mellemrum.

Og det skal ikke mindst være den gode mad, der tiltrækker de store konferencer og firmafester til byens nye stolthed. Men der var rift om kvadratmetrene i den nye bygning, så køkkenarealet ligner ikke ved første øjekast et sted, hvor der kan produceres 3-retters gastronomi til 1.000 personer på én gang. Men konsulent Bjarne Bak Johansson og projektafdelingen hos BENT BRANDT har tænkt utraditionelt.

Første sted i Danmark

For det første er en stor del af produktionen lagt an på tilberedning i ovn. Fire styk RATIONAL SCC201 fylder godt i det lille køkken, men Bjarne Bak Johansson vidste fra mange års samarbejde med Kim Kristoffersen på Radisson-hotellet, at Kim er en stor RATIONAL-fan.

"Ja! De styrer næsten alt i køkkenet, og vi lader dem gøre det, for det er fantastisk kvalitet, der kommer ud af det," siger køkkenchefen. "Vi kan i den grad stole på programmerne, som for det første giver ensartet kvalitet hver gang, og for det andet gør det nemt, når vi er mange forskellige, der bruger ovnene. Og vi gør flittigt brug af mulighederne for at tilberede over nat.”

Men alligevel var Kim lidt skeptisk, da Bjarne foreslog endnu en RATIONAL-løsning på udfordringerne med at servere varm, tallerkenanrettet mad til 1.000 gæster på en gang.

"Jeg havde set systemet hos RATIONAL, men Odeon er det første sted i Danmark, der har taget det til sig," siger den fynske BENT BRANDT-konsulent. "Løsningen er banketvogne med plads til 50 tallerkener og en termohætte til hver vogn."

Sådan fungerer det

Dagen før arrangementet er kødet stegt og garnituren blancheret, og det hele opbevares på køl. På dagen anrettes den kolde mad på tallerkenerne, der placeres på banketvognene. 20 minutter før serveringen begynder, køres de først vogne ind i RATIONAL-ovnene, stegespyddet sættes i en føler på vognen, ovnen indstilles på porcelænsprogrammet med den ønskede tallerkentemperatur, og otte minutter senere har alle 50 anretninger den rigtige serveringsstemperatur.

Banketvognen køres ud og en speciel termohætte trækkes over. Nu holder anretningerne temperaturen i 20 minutter.

"Ja, jeg var lidt skeptisk," erkender Kim. "Jeg syntes, det lød lidt fabriksagtig. Men min skepsis er virkelig gjort til skamme. Der er ikke fornemmelse af ’opvarmet mad’ over resultatet. Kødet bevarer saften, grøntsagerne er sprøde – og alt er varmt. Sauce og kartofler står i skåle på bordene, og gæsterne får en tjenerserveret go’ oplevelse som alternativ til den selvbetjeningsbuffet, der ellers er typisk for de store arrangementer.”

Succes med fællesspisning

Mens konferencer fylder pænt i ordrebogen, er det fynboerne, der fylder Café Odeon Social alle ugens syv dage. En invitation til fællesspisning er blevet en næsten daglig udsolgt succes. Kl. 18.00 sidder de 104 gæster bænket ved langborde – 8 ved hvert. ’Bordformanden’ henter et fad med dagens ret til 8 til bordet, mens alt grej og service er placeret på en hylde over bordet. Så er der helt friske, fynske råvarer på menuen. Fisk mindst en gang om ugen, vegetarisk om torsdagen og ordentlig junk om søndagen. Pris 85 kr. pr. person.

Odeon huser også en dansk/fransk restaurant, der bruges til mindre selskaber, koncert-menuer m.m.

Køkkenet på Radisson-hotellet er nu det kolde køkken for alle spisestederne, mens køkkenet på Odeon tager sig af det varme – helt ud på bordet til 1.000 mennesker.