Artikel
22.05.2015

Sund og stærk

Hans og Jakob Sund. Far og søn – den ene restauratør, den anden caféejer. Far har omkring 100.000 spisende gæster om året – sønnike det dobbelte ved baren, bordene og på dansegulvet. Ganske pænt, når man tager i betragtning, at byen kun har 8.000 indbyggere. Men vi er i Skagen! Vi er på Restaurant Pakhuset og på Jakobs Café & Bar.

I 1993 solgte Karen og Hans Sund deres frugt-engrosforretning i Slagelse. Salget blev fejret med en tur til Caribien sammen med et hold gode venner, og mens mændene læskede ganerne med en drink i baren, smuttede hustruerne gennem en åbning i væggen ind i den tilhørende modebutik.

'Smart!', tænkte Hans Sund, da han så, hvad det førte til. Så da en annonce i Jyllands-Posten efter hjemkomsten fortalte, at et pakhus på havnen i Skagen var til salg, anede forretningsmanden Hans Sund muligheder: Fiskerestaurant i stueetagen og modebutik på første sal.

Skagen – fredninger og strandinger

Men! Pakhuset var nærmest en ruin – en fredet ruin med krav om 'havnerelateret anvendelse' – så der ventede det sjællandske ægtepar mange udfordringer, før man i 1994 kunne slå dørene op til dét, der blev tilbage af den caribiske idé: café og køkken i stueetagen og fiskerestaurant på første sal.

Det skulle efterfølgende vise sig, at en integreret modebutik ikke var en betingelse for succes – tværtimod blev der fra første dag taget vel imod konceptet med altid frisk fisk ("Der kommer aldrig frossen fisk i mit køkken!") og det udvendigt, nænsomt renoverede pakhus. Indvendigt er det stort set kun vægge, søjler og bjælker, der er bevaret og suppleret med smukt, rustikt interiør, hvor 42 mandshøje galionsfigurer erindrer gæsterne om Skagens historie. Det er nøjagtigt udskårne kopier af galionsfigurer fra skibe, der gennem tiderne er strandet ved Grenen. Originalerne blev til skawbo'ernes store fortrydelse solgt til Sverige i 1938, men efter 10 års skærearbejde i Fjernøsten, bemaling i Frankrig og Hans Sunds mellemkomst er de 3-400 kg massive mahognifigurer igen til skue i Skagen.

At holde på gode folk

"Jeg havde overhovedet ingen forstand på restaurantdrift, da vi startede," fortæller Hans Sund. "Så jeg ansatte en køkken- og en restaurantchef, der startede med at hyre 8 kokke og 15 tjenere. Jeg var sikker på, det var helt galt, men i dag er vi 60 fuldtidsansatte om sommeren – knap 20 er tjenere. Der er plads til ca. 400 gæster i café og restaurant og et par hundrede udenfor, og mens vi har skiftende menuer hver uge i fiskerestauranten, kan vi lige vove på at fjerne nogle af klassikerne i caféen – fiskefrikadellerne, stjerneskuddet, rejemaden…"

Om vinteren er der 15 fuldtidsansatte på Restaurant Pakhuset – kun i januar holder man lukket. "Det er en underskudsforretning i vinterhalvåret, men kun ved at holde åbent, kan vi holde på det gode, faste personale, og en fælles indsats fra byens turisterhverv giver også bonus i disse år. Der kommer flere og flere turister uden for sæsonen," fortæller far Hans, der overgås af sin søn, når det handler om åbningstid.

Hver dag – hele året

5.683 dage skulle der gå fra Jakobs Café & Bar åbnede den 11. juni 1999 til første dag, caféen holdt lukket. 5.683 dage i træk! "For mig har det været vigtigt at vise, at vi ikke bare er til for turisterne, og da vi lukkede til nytår for at bygge om og udvide, var det både for at få et større dansegulv, men også for at få plads til, at vi om vinteren kan vise sport på storskærm," fortæller Jakob Sund, der har en meget alternativ baggrund for jobbet som caféejer.

"Jeg er autolakerer. Og det kedede mig ærlig talt, så da min far og mor åbnede Pakhuset, tog jeg året efter et sommerjob hos dem som ufaglært tjener. Og så var jeg solgt. Skagen er helt fantastisk," lyder det med overbevisning fra den nu 42-årige caféejer.

Der gik ikke længe før de første tanker om en rigtig storbycafé i Skagen meldte sig, og da en legetøjsforretning lige midt i byen blev ledig, slog Jakob til. I dag er det både far og søn, der hver sommer henter unge til byen, som søger en fantastisk oplevelse i fuld fart, og det er ikke nødvendigt med aktiv søgning. De velbetalte job er populære blandt unge i Aalborg, Aarhus og København. Sommerpersonalet tæller også flere skiguider, der tilbringer sommeren i Skagen, når sæsonen slutter i Frankrig.

"Men det meste af vores køkkenpersonale er lokale," fortæller Jakob, der med et ambitiøst køkken dækker både kendte caféretter (15.000 burgere om året) og gedigne aftenserveringer. Og så er der selvfølgelig frisk fisk – helt frisk fisk, for hver dag lander Skagen-fisker Lars Lundholm Petersen dagens fangst direkte i køkkenet hos Jakob.

Når musikken spiller

Og så er der baren – og musikken. Baren, der med ombygningen fik en tiltrængt udvidelse af disken og musikken, der fik helt nye vilkår. "Tidligere ryddede vi et par borde i hjørnet af restauranten til musikerne, men det var lydmæssigt skidt for de spisende gæster og pladsmæssigt problematisk for de danselystne," fortæller Jakob. Udvidelsen gav plads til en lille permanent scene med storskærm og plads til en DJ, så stemningen ikke daler i orkestrenes pause – og et dansegulv, der dækker over en rigtig god idé.

"Vi har installeret en elevator i dansegulvet, der ellers er en del af caféen, indtil musikken starter. Så kører vi elevatoren op, stiller bordene ind i elevatoren, kører den ned igen – og så kan der danses på elevatorens 'tag'," lyder forklaringen.

Flere ting til fælles

Spørgsmålet ligger lige for: Er far og søn konkurrenter? Svaret er nej. Både far og søn betragter hinanden som et supplement. Man har fælles indkøb og deler personale – og gæster. På Restaurant Pakhuset er 55% af omsætningen mad – hos Jakob er det 45%, og mens drikkevarerne på havnen i stor udstrækning indtages på terrassen før solen går ned, er der livligt i baren i midtbyen om aftenen.

Familien Sund har også Per Plesner til fælles – konsulenten fra BENT BRANDT, der gennem årene både har været involveret i optimering af køkkenet på Pakhuset og etablering og løbende udbygning af køkken­faciliteterne på Jakobs Café & Bar.

Familien Sund har også FIGGJO til fælles – Jakob har desuden tilvalgt DUDSON til caféen – og Jakob var den første, der udfordrede FIGGJO med 3-farvet tryk af eget logo.

Dengang, for mere end 5800 dage siden…