Artikel
03.02.2014

Småt er stort i Vejle

Gravad oksemørbrad med jordbærskum og friske figner. Kyllingespyd med sataysauce. Hjemmelavet hønsesalat med hjemmelavet karry. Fuglekvidder med rødløg. Portionsanrettet som tapas i en kvalitet, der giver gourmetrestauranter kamp til stregen. Glem alle fordomme om kedelig hospitalsmad på Sygehus Lillebælt.

Vi er på Sygehus Lillebælt i Vejle, hvor menukortet afslører, at køkkenet er bemandet med både ildsjæle og faglig stolthed. Og bundlinjen beviser, at kvalitet kan være en god forretning, når bare man tænker sig om.

Der er sparet rigtig mange penge på råvareindkøb og madspild ved at portionsanrette i stedet for fadservere og ved at lave det meste selv fra bunden. Eget bageri, egen slagter og hjemmeproduktion af chutney, mayonnaise, salater og meget mere.

Det overskuelige måltid

"Det er blevet rigtig spændende at gå på arbejde," siger cheføkonoma Charlotte Ancker, der for tre år siden stod i spidsen for noget nær en revolution i
køkkenet – uden at spørge ledelsen om lov. "Det var de samme menuplaner, der havde kørt år efter år.
Vi startede med at ændre frokosten, hvor vi lod os inspirere af tapas-ideen. De små portioner er overskuelige for patienterne, der ikke får dårlig samvittighed over at levne. Og både den første og den sidste patient får en lækker servering – ikke rester fra et stort fad."

Tapas-ideen i Vejle handler om at skabe nye oplevelser hver gang, og her betyder spændende servering rigtig meget. Derfor blev Annette Sparbo, salgschef hos BENT BRANDT, inviteret med som rådgiver og sparringspartner. "Annettes erfaring med hvad der er praktisk, hvad der kan kombineres, hvad der er trend, og hvad der ser godt ud betyder, at frokosten nu portionsanrettes forskelligt fra dag til dag i små, flotte skåle eller glas og støbejernspander," fortæller Charlotte Ancher. Dehydrerede frugter, spiselige blomster og meget andet smukt fuldender oplevelsen.

Trygge traditioner med et twist

De små portionsanretninger bruges også til forret og dessert i hospitalets 3-retters aftenmenu. Både frokost- og aftenmenuen serveres med et tema, f.eks. 'Forrådskammeret', 'Jorden rundt på 18 timer' og 'Rejsen fortsætter til'. Retterne tager udgangspunkt i årstidens friske råvarer.
"Vi vil gerne have patienterne til at tale om maden, og vi bidrager selv til snakken," fortæller ernæringsassistent Ingelise Jepsen, der er en af nøglepersonerne i projektet. "Til hvert måltid går en af køkkenets medarbejdere på skift rundt på afdelingerne, så de både kan guide plejepersonalet i serveringen og høre kommentarer fra patienterne, der skal føle sig trygge ved maden samtidig med, at vi stimulerer deres smags- og synssans. Der er mange traditionelle retter på menuen, men de er tilført et twist."

I den årlige tilfredshedsundersøgelse siger 98% af patienterne, at de er tilfredse eller meget tilfredse med den mad, der serveres.

Styr på tiden og sammenholdet

Alle medarbejdere i køkkenet bidrager med ideer og inspiration til menuen, og der eksperimenteres i ledige stunder i det specielle udviklingskøkken.

"Projektet har virkelig været en stor, positiv oplevelse. Der er selvfølgelig mere arbejde med anretning i portioner i stedet for på store fade, men alle er enige om, at vi har fået en meget mere spændende dagligdag. Vi er en flok af stolte, motiverede køkkenhåndværkere med ambitioner – og med et sygefravær på under tre procent," konstaterer den fremsynede cheføkonoma. Konceptet er i det seneste år indført på alle sygehuse i Sygehus Lillebælt.