Artikel
31.03.2014

Sikke et Spiseri

Han laver fantastisk frokost til 850 personer hver dag. Tilbereder 40.000 måltider hvert år til Le Mans-løbet. Er medejer af et badehotel på Samsø. Har en eventafdeling med fest, farver og flot mad. Samtidig sørger han for en strandbar, laver kokkeskoler for børn, kokkererer i et cirkus og på et par musikfestivaler. Men tanken om en hjemmeaften kan virke lidt skræmmende, så Martin Ib har planer om, at Spiseriet8000 skal udvides med endnu et par postnumre.

Martin Ib har haft sin egen franske gourmetrestaurant, har leget med det molekylære køkken og siden 2011 har hovedindsatsen været 'frokost'. Ordentlig, sund frokost til 48 virksomheder i det østjyske – med 2 kuverter til den mindste og omkring 100 til den største.

Styr på tingene

Menuen skifter hver uge, og alle i køkkenet byder ind med ideer. 2 slags pålæg, en fiskeret, 1 varm ret, 2 kreative salater, en spændende osteret to gange om ugen, brød baseret på 5 forskellige slags surdej, lidt til den søde tand på 'mormordag' om onsdagen plus det løse. Dertil kommer hensynet til vegetarer og glutenallergikere, sandwich og overdådige tapas­anretninger til møder, fødselsdagskager og meget andet.

Det hele fremstilles fra bunden i ophøjet ro anført af køkkenleder Dorte Ikkala, der har fuldstændig styr på logistikken og planlægningen i køkkenet.

Stamkunder

"Noget må vi jo gøre rigtigt, for man plejer at sige, at frokostkunder skifter leverandør hver 8. måned, men foreløbig har kun 3 kunder forladt os siden 2011 – og den ene kom tilbage efter et par måneder," siger Martin Ib, der også nyder godt af stor stabilitet blandt de 10 køkkenmedarbejdere, hvoraf 3 møder ind ved 10-tiden og udgør eventholdet og grundstammen i MIBevent.

Mad-cirkus og leve-mad
Martin Ib kalder selv MIBevent for et mad-cirkus på det gastronomiske plan. Her laver man visuelt flot 'leve-mad' til alt fra workshops og familiefester til events for 5000 gæster, når en vindmølleproducent blæser til firmafest.

Og Martin Ib er til gastronomi under utraditionelle former – f.eks. Strandbaren, der er indrettet i containere på Aarhus Havn. Eller økologiske tarteletter, bøfsandwich og wienerschnitzel på Smuk Fest i Skanderborg og Northside Festival i Aarhus.

40.000 måltider på 4 dage

Men sommerens største udfordring har i 9 år været på fransk jord – i bogstaveligste forstand. På en mark uden for Le Mans-banen opbygger Martin Ib for en uge en VIP-restaurant med tilhørende køkken som arbejdsplads for 40 medbragte kokke. Her tilberedes 40.000 måltider til 3500 danskere, der drager til racerløb sammen med racerkøreren Tom Kristensen. Og så gentager Martin Ib iøvrigt succesen senere på sommeren til Formel 1-løbet i Belgien.

Grøntsager af egen avl

2-3 gange om ugen besøger Martin Ib sin svigermor på gården i Nørager ved Års – i hvert fald i grøntsagssæsonen fra maj til oktober. "Her har jeg fået mulighed for at tilplante et økologisk areal på størrelse med 4 fodboldbaner med gamle danske sorter af kål, salater, kartofler og krydderurter," fortæller den aarhusianske kok. "2 gartnere passer marken ved håndkraft, og den gode avl dækker i sæsonen 70% af vores behov for grønt".

Så måske skal marken udvides i de kommende år – i takt med, at Spiseriet8000 får aflæggere andre steder i landet. Og det gør den jo nok – for hvad skal Martin Ib ellers få tiden til at gå med…