Artikel
01.10.2018

Plejehjem med streg under hjem

I Middelfart skal beboerne på kommunens plejehjem opleve, at det er deres hjem – ikke en institution. Der skal være noget at stå op til, og der skal være medbestemmelse - f.eks. om nyansættelser og om indholdet i køleskabet. Derfor har alle de små boenheder nu fået deres eget køkken.

I Middelfart Kommune har man taget 'Eden Alternative-filosofien' til sig. En filosofi, der handler om at fjerne følelsen af at være anbragt på en institution, hvor hverdagen er bestemt af andre. Det er et opgør med den ensomhed, kedsomhed og hjælpeløshed, der ofte opstår, når hverdagen er tilrettelagt med faste rammer og rutiner. Rammer, hvor de ældre ikke føler, de kan yde en indsats eller har nogen, de kan drage omsorg for.

Derfor må beboerne på Middelfarts plejecentre, der nu med eftertryk kaldes plejehjem, holde husdyr, og personalet tager selv gerne hund eller børn med på arbejde til fælles glæde. Der er planter og blomster, som skal nusses om, der skal deltages i ansættelsessamtaler med nye medarbejdere, hvor beboerne har medbestemmelse. Og det skal besluttes, hvad der skal købes ind til frokost.

Nogle af de centrale køkkener på byens plejehjem er nedlagt. I stedet er der søgt midler fra Sundheds- og Ældreministeriet til indretning af mindre køkkener på 13 boenheder, så der nu laves frokost og bages brød ude blandt – og sammen med – beboerne. Også specialkosten, der kommer fra kommunens produktionskøkken, gøres klari de nye faciliteter – en opgave, som køkken- og plejepersonalet tager sig af med hjælp fra nye, computerstyrede RATIONAL-ovne.

Nye tider i køkkenet

Køkkenmedarbejderne, der tidligere arbejdede sammen i plejehjemmets centrale køkken, har nu enkeltvis ansvaret for køkkenet i hver sin boenhed. Her lyttes der til boenhedens 7-14 beboeres ønsker til dagens frokost og bagværk. Så skal der købes ind, den lune ret skal laves, der anrettes pålæg og bages brød og kager til formiddags- og eftermiddagskaffen. Og beboerne arbejder med, hvis de ønsker det – om det så bare handler om at skrælle et par kartofler.

"Alt sammen en stor omvæltning for køkkenmedarbejderen, der tidligere arbejdede i teams ud fra en tilrettelagt menu- og arbejdsplan," fortæller Lisbet Lund-Jensen, teamleder for køkkenområdet i Senior og Velfærd i Middelfart Kommune. "Derfor har vi gjort meget ud af forbered­elserne til at arbejde efter Eden Alternative-filosofien. Alle medarbejdere har været på et 3-dages kursus, der handler om, hvordan vi giver beboerne indflydelse og skaber hjemlige rammer."

Alle køkkenmedarbejderne har desuden været på kursus i de nye RATIONAL-ovne, der er én af grundpillerne i de nye køkke­ner. På kurserne har konsulent Bjarne Bak Johansson fra BENT BRANDT vist, hvordan den moderne computer­teknologi gør arbejdet nemmere.

Professionelt og hjemligt

"Ovnen har programmer for alverdens retter, og resultaterne bliver helt perfekte hver gang. Det giver sikkerhed og sparer tid, når vi f.eks. kan lave grød i ovnen, så vi slipper for at bruge tid på at røre i gryden," konstaterer Lisbet Lund-Jensen. "Det er også en stor hjælp for plejepersonalet, der med instruktion fra køkkenmedarbejderen opvarmer og færdiggør den varme aftens- og weekendmad."

Foruden ovnen er de 13 nye køkkener ens udstyret med en professionel opvaskemaskine, induktionskogeplade, røremaskine, 1 køle- og 2 fryseskabe og 1 hæve-/sænkebord på hjul. Foruden en hel palle til hvert køkken med alt hvad der behøves af køkkengrej. Det er BENT BRANDT, der har stået for indretning og levering af de nye køkkener, som også har det til fælles, at de ser 'hjemlige' ud med farver og laminat i stedet for masser af rustfrit stål.

For Bjarne Bak Johanssen har projekterne i Middelfart været en ny vinkel på mange års erfaring med indretning af køkkener i syge-/plejesektoren på Fyn.