Artikel
06.12.2018

Nytårstalen

Dennis Rafn er kok og inspirationskonsulent hos BENT BRANDT. Før det var han faglærer på Hotel- og Restaurantskolen i Silkeborg og team manager for Det danske Junior Kokkelandshold. Han er imponeret af den nye generation i branchen, men der er også udfordringer, som kræver en håndsrækning.

Ved bordene er interessen for mad, gode råvarer, bæredygtighed og naturens mangfoldighed eksploderet. Vi bruger mad som profil på arbejdspladsen, som livsstil, som helbredelse og som udgangspunkt for vores nationalsport: hygge!

Og der er så meget talent og overlegen klasse i køkkenerne. Det eneste der mangler er hænder. I år har ansøgningen til kokkeuddannelserne været en del mindre end sidste år. Blandt pigerne, der vælger at uddanne sig til kok, arbejder kun et fåtal i branchen 2 år efter, de har fået deres uddannelse.

Måske en naturlig modreaktion fra en ung Facebook-generation med 'cookbook-forældre'. En ung generation, hvor rigtig mange spiser ude rigtig ofte. Det er andre, der står i køkkenet, mens man selv har fri. Det skal nok vende igen – det viser historien. Men i mellemtiden er det vigtigt, at vi ikke sætter den enorme interesse og fokus, der bærer dansk gastronomi mod podierne, over styr. Og det er vigtigt, at vi i en periode indstiller os på et køkken med færre hænder. Derfor har jeg 2 nytårsønsker for 2019.

Mere tid til håndværket

Lad den nye teknologi frigøre tid til dit håndværk. Udnyt, at computerteknologien kan styre tilberedningerne i din ovn til perfektion – lige præcis sådan, som du ønsker, resultatet skal være. Så kan du og dine medarbejdere lave noget andet imens. I behøver ikke bruge tid på at kontrollere – ovnen styrer det selv og siger til, når I skal gøre noget. Og I kan ha' gang i mange tilberedninger på én gang – i samme ovn. Og når dagen er omme, sørger ovnen selv for rengøringen om natten – hvis altså ikke du har gang i tilberedning over nat til gavn for økonomien og glæde for dine gæster. Det er næsten den samme historie, hvis vi taler om et VarioCookingCenter, som i takt med manglen på arbejdskraft er rykket ind i rigtig mange køkkener.

Og ja, jeg repræsenterer forhandleren af de RATIONAL-produkter, jeg lige har omtalt. Men jeg repræsenterer også den faglige erfaring og stolthed, som jeg får lov til at bruge, når jeg deltager som dommer i WorldChef-konkurrencer. Og så er vi fremme ved mit andet nytårsønske.

Styrk vores landshold

Det er medierne, der har en stor del af æren for danskernes interesse for mad, gastronomi og stjerner. Derfor skal alle i branchen sørge for at fodre medierne med godt stof.

Nørderi og konkurrencer er godt stof. Når fagfolk sprudler af passion, energi og fantasi og presser sig selv til det yderste, så er det en god historie.

Du har også en god historie, der er værd at læse om. Tænk på, hvad 'Den store bagedyst' har gjort for Familien Danmarks lyst til at bage. Gryden skal holdes i kog ved, at organisationer og leverandører sætter fokus på topgastronomi og konkurrencer – som f.eks. når Det danske Senior Kokkelandshold dyster ude i verden. Vi skal vise den nye generation, hvilket springbræt Det danske Junior Kokkelandshold er, og hvor meget der hver dag kræses for gæsterne i landets kantiner, når vi formidler præstationerne fra Det danske Cateringlandshold.

Vi skal alle sammen gi' vores fag en hånd med profilering og rekruttering. Vi skal tiltrække flere hænder til håndværket – og til betjening af den nye teknologi.

Godt nytår!