Artikel
28.08.2015

Når holdninger bærer frugt

Claus Meyer kalder sig selv for et enzym, der får ting til at ske. Han ser muligheder, og i dag behøver det ikke handle om mulighederne for økonomisk gevinst. Det skal være muligheder, der giver mening – som f.eks. at 'betale tilbage' til den by og egn, der gav ham en masse i de år, hvor han havde brug for det.

Med hans hjælp handler det i bogstaveligste forstand om at få noget til at gro på Lolland – ikke bare øens frugter, men i høj grad også selvrespekten og sammenholdet udtrykt gennem en fælles forståelse for de værdier, det lille samfund gemmer på.

Claus Meyers forældre blev skilt, da han var 14, og nogle af de lykkeligste timer i barndommen blev tilbragt sammen med farfar Verner som tilskuer til B1901's kampe på Nykøbings fodboldstadion. I ungdomsårene var det i salen på Hotel Saxkjøbing, der blev opbygget selvtillid, når han sammen med hotelejer Poul Jensen og dennes tre sønner trænede sig op til deltagelse i de nationale juniormesterskaber i bordtennis.

Derfor giver det mening for Claus Meyer at 'betale tilbage' ved at skyde millionbeløb i fodboldklubben Nykøbing FC og købe hotellet i Sakskøbing som omdrejningspunkt for et 'borgerforeningsprojekt', der naturligvis har fokus på mad og gode, lokale råvarer. Sakskøbing skal være verdens bedste by at bo i.

 

Frugten af en fælles indsats

Da Claus Meyer forlod Lolland som 20-årig, var det uden hjemstavnsfølelse. Men med alderen skete der noget. Omkring 40-års alderen begyndte han at tænke på, hvor han kom fra, og det blev drømmen om at kunne producere sin egen eddike, der i 2003 førte til købet af en frugtplantage på Lilleø lidt nord for Lolland.

"Klimatisk er det et af de bedste steder til æbler i Danmark, og der var masser af gamle sorter på gamle æbletræer på Vigmosegaard," fortæller Claus Meyer. "Men dansk frugt er berøvet sin identitet. Det hele ender på centrallagre som ligegyldige, anonyme bulkvarer. Derfor koster danske æbler det samme i dag som for 50 år siden. Avleren får omkring 3,50 kr. pr. kg – faktisk fik man 3,80 kr. i 1955. Det skal der laves om på, så jeg samlede i første omgang avlerne på Lilleø om at gøre øens frugt til et brand."

Det blev starten på Sydhavsøernes Frugtfestival, der i weekenden den 19. og 20. september løber af stablen for ottende gang med et forventet besøgstal på 25.000.

"Det er en fest, hvor vi i den grad sætter den gode frugt i scene. Her kan man smage og udforske hele vores fantastiske frugtunivers, der er børnekøkken og kokkekonkurrencer for professionelle, som afvikles takket være hjælpen fra BENT BRANDT. I det hele taget er der en enorm opbakning, for i Sakskøbing er der tradition for at stå sammen," fortæller Claus Meyer.

Det ærlige hotel

I 2006 overtog Claus Meyer og forretningsmanden Ebbe Frahm Hotel Saxkjøbing. Det er en fredet perle midt på byens torv, og ambitionerne for stedet fejler ikke noget, men målet er ikke at skabe et fint, gennemrestaureret madtempel.

"Det skal være en kro, som dem man kan møde i en stille bjergby i Italien. Byens samlingspunkt og et sted, hvor man kan fornemme, at folk er kommet i flere hundrede år," lyder det jordnært fra hotelejeren, og dermed er stilen på tallerkenerne afstukket. Der serveres ærlig mad, der smager af dét, det er.

Det sørger René Thrane Petersen for, og den 24-årige køkkenchef har lært meget af sin arbejdsgiver. Men René har også været et smut omkring bl.a. Wassim Hallals gryder, så Hotel Saxkjøbing serverer mad på Meyer'sk med et twist.

En privilegeret kok

René er indfødt lollik, og engang i tidernes morgen arbejdede han som stuepige på det hæderkronede hotel. Så blev han en rigtig rod – efter eget udsagn – kom ud af miljøet og gik i kokkelære i Nakskov, og så var hans fremtid beseglet. Foreløbig er det blevet til deltagelse på junior-kokkelandsholdet, men ambitionerne rækker meget længere. Det skulle gerne blive til titlen som 'Årets Kok' i nær fremtid, og opbakningen er der – både fra arbejdsgiveren og fra det stærkt stigende antal gæster.

"Tidligere kom der måske 2-3 gæster på en hverdagsaften. Nu kommer der 60-70, og vores weekender er udsolgte," siger køkkenchefen, der kalder det et privilegium at være kok på Lolland. "Vi kan være 100% selvforsynende med råvarer her på øen, og jeg besøger mine lokale leverandører mindst to gange om måneden. Dertil kommer, at hotellet har sin egen økologiske og biodynamiske mark med grøntsager, som bliver passet af socialt udsatte personer fra det socialøkonomiske projekt Saxenhøj."

Og skulle René lige stå og mangle et stykke Knuthenborg-ost eller en flaske af måske verdens bedste kirsebærvin fra Frederiksdal, kan han lige smutte ind i nabobutikken, Sakskøbing Madhus.

'The Little Apple'

Mens Claus Meyer forbereder åbningen af et gigantisk madhus i New York – i The Big Apple – arbejder et stort antal lollikker på at føre projekt 'The Little Apple' ud i livet på Lolland. Sakskøbing Madhus er et af de første synlige beviser på indsatsen – en gårdbutik midt i byen drevet på frivillig basis med alle de lokale produkter.

"Projektet 'The Little Apple' handler om at etablere en 'borgerforening', der med hotellet som arnested og madhuset som udgangspunkt skal udvikle byen til et kulinarisk kraftcenter," fortæller Claus Meyer, der til en start har givet 1 mio. kr. til en iværksætterfond som supplement til 'Det Grønne Hus', der er et produktudviklingsinitiativ støttet af bl.a. Økologisk Landsforening.

Madhuset er foruden butik også en non profit madskole og en indkøbsforening, hvor foreningens nuværende 400 medlemmer mødes til fællesspisning og snak en gang om måneden. På sigt er det meningen at aktiviteterne skal samles i et nyt 'Borgerhus' med storkøkken, der opføres bag hotellet.

"Der er mange perspektiver i, at borgerne går sammen om at udvikle sin by," fortæller Claus Meyer, der gerne ser andre købstæder følge Sakskøbings eksempel. "Forestil dig byer, hvor bageren lukker. Her kan borgerne gå sammen om at betale bagerens løn mod til gengæld at kunne hente et antal brød og kager kvit og frit hver uge. Vi skal genskabe de værdier og meningsfulde aktiviteter, der giver en grund til, at man skal bosætte sig 120 km fra København," lyder opfordringen fra manden, der om nogen har bevist, at det kan bære frugt at være tro mod sine holdninger.