Artikel
29.10.2018

Køkkenliv og sjæl

'Urter og svampe sanket i Nationalparken. Friske grøntsager fra et socialøkonomisk gårdbrug. Fantastisk økologisk kød fra okser fodret med økologisk øl. Frisk fisk fra auktionen. Det er arbejdsbetingelserne i Cheval Blanc for Mona, Mai og Randi i køkkenet hos Sparekassen Thy.

Den 2. februar 2016 var en skelsættende dato for de 100 medarbejdere på hovedkontoret for Sparekassen Thy i Thisted. Det var første dag uden medbragt madpakke. Den gamle frokoststue var erstattet af en funklende flot kantine med en buffet, der bød på morgenmad og frokost, som kan få enhver restaurantgæst til at nikke anerkendende. Hyggelig, varm og gennemtænkt indretning med flytbare elementer, så rummet kan omdannes til møder og arrangementer og med kig til arbejdet i køkkenet.

Et køkken, der ligeledes byder på gennemtænkt udstyr, hvor 2 RATIONAL-ovne i combiduo-opstilling sparer plads, hvor HOBART-opvasken ikke er sat i skammekrogen, og hvor hylder og skuffer fra starten er skabt til masser af forskelligt service til portionsanretning.

Netop portionsanretning er en del af Cheval Blanc-kædens "Køkken Fri Fornuft" koncept, der både tager hensyn til et højt kvalitetsniveau, gæsternes sundhed og et bæredygtigt miljø. Og det er Cheval Blanc, der driver kantinen på torvet i Thisted med Mona Frøslev som køkkenchef samt ejendoms- og servicechef Tina Marie Hyldahl som kontaktperson for sparekassen. Sparekassen har selv stået for indretningen af køkkenet sammen med konsulent Martin Thomsen og projektafdelingen hos BENT BRANDT, og det er et meget tilfreds køkkenpersonale, der stortrives på stedet.

Det attraktive job

"Jeg holdt øje med jobmulighederne hos Cheval Blanc i 6 år," fortæller Mona, der har dyrket sin passion for gastronomi som kok og selvstændig i 13 år. "Det er en kæde, der dikterer meget lidt, men med et unikt koncept "Køkken Fri Fornuft", hvor hver enkelt kantine kan skabe sin egen profil baseret på lokale råvarer.

Og her i køkkenet får vi ufattelig spændende råvarer ind – f.eks. urter og svampe sanket i Nationalpark Thy, helt friske fisk fra auktionen i Hanstholm og ekstremt saftigt og mørt økologisk kød fra Gyrup, hvor okserne de sidste 4 måneder fedes op med 4 liter økologisk øl hver dag fra Thisted Bryghus."

Gæsterne i Monas kantine spiser særdeles godt – dog uden øl, hvis ikke det lige handler om øllebrød, der laves af skorperester – for kampen mod madspild står højt på dagsordenen. Også her hjælper portionsanretningerne, og selv om anretningen tager tid – for der gøres rigtig meget ud af hver enkelt portion – sparer det meget på råvareindkøbene.

Og der går jo sport i at spare, konstaterer den nordjyske ildsjæl, der er glad for kædens økonomi- og styresystemer. "Det giver mig hver dag et helt præcist billede af, hvordan mine budgetter hænger sammen, så vi på de månedlige opfølgningsmøder kan koncentrere os om udveksling af gode idéer."

Frihed til nysgerrighed

Månedsmøderne foregår i samspil med Niels Jørren Ørgaard, som er kundechef hos Cheval Blanc i det midt- og nordjyske med bl.a. den overordnede kontakt til kædens 4 kunder i Thisted. Han bekræfter den selvbestemmelse, som Mona omtaler. "Den enkelte køkkenchef kan gøre brug af de indkøbsaftaler, vi har som kæde, men ellers kan man betragte vores månedlige temaer som en personlig udfordring, hvor idéer og løsninger flittigt deles på vores interne Facebook-side. Og så holder vi en række interne kurser, der kan supplere den faglige nysgerrighed, som vi finder hos alle vores medarbejdere."

Nysgerrighed ligger nemlig ikke kun til Mona, men også hos hendes 2 kolleger. "Nysgerrighed efter at eksperimentere", understreger Mai, der forlod hotte kokke- og kantinejobs i København for at slå sig ned i 'Cold Hawaii' i Klitmøller og med den udfordring og frihed, hun oplever på arbejdet i sparekassekantinen. Her deler bageruddannede Randi sin arbejdstid med servicering af møde- og personalefaciliteterne i de omgivende sparekassebygninger.

Med liv og sjæl

For selv om de familievenlige arbejdstider i kantinen også byder på 'overarbejde' i form af serveringer i forbindelse med bestyrelses­møder, kundearrangementer, kurser og personalefester, er det sjovt, som Mona udtrykker det. "Her får vi jo lov til at lave rigtig gastronomi," lyder det. Og kigger man på sparekassemedarbejdernes buffet – de 2 varme og 3 kolde retter, 2 kreative salater og salatbaren – ja, så er det jo allerede gastronomi. Og det smager med garanti af liv og sjæl…