Artikel
25.05.2016

Kims Køkken i farver

Der var smæk på farverne, da jeg inviterede Jonna Hald og Ulrik Witt til fri leg i Kims Køkken. I 1977 var det legendariske par med til at introducere det franske køkken i Aarhus, da de sammen med parret Birthe Sandager og Arne Fusager åbnede restaurant ’De 4 Årstider’ i et nedlagt cafeteria.

Det blev en farverig periode, og det er det fortsat for familien, hvor Ulrik Witt har stor succes som maler og kunstner. Jonna Hald sætter kulør på undervisningen i finere madlavning på byens aftenskoler efter mange hektiske år i den aarhusianske gastronomi.

Jeg lokkede det navnkundige par i køkkenet for at se, om vi i fællesskab kunne lade os rive med af farverne i et af Ulriks flotte malerier og farverne i naturen og råvarerne som inspiration til et par flotte serveringer. Livet er fuld af farver, og vi henter alle sammen inspiration fra de ting og omgivelser, vi møder på vores vej – uanset om man arbejder på et lærred eller i et køkken. I begge tilfælde forsøger vi at servere et resultat, hvor farver, form og smag går op i en højere enhed. Det er i dag tydeligere end nogensinde før, at valg af farve og form på service ofte går forud for valg af råvarer, og følger du med i nyhederne på vores isenkram-sider, vil du vide, at der er meget mere spræl at vælge imellem. Det er ikke længere 'Witt' alt sammen – apropos dagens malende gæst.

Flere farver på palletten

Derfor inviterede jeg Jonna og Ulrik til en snak om, hvordan kunst kan give inspiration til farver i madlavningen og valg af porcelæn. Det blev til en improviseret leg med naturens farver i de gode råvarer, der altid har været en passion for Jonnas gastronomi.

Med Ulriks enormt farvestrålende maleri som stående inspiration, lod vi os rive med i den farveforvandling, der sker med hummer og pighvar under tilberedningen – og vi forstærkede det hele med et modigt farvevalg på den service, vi anrettede på. Det blev samtidig til et overraskende møde for den klassisk funderede Jonna med de to teknologiske fyrtårne i den nye køkkenteknologi – RATIONAL-ovnen og FRIMA VarioCooking Center. "Gud, hvor er det nemt," var konklusionen hos den garvede køkkenveteran.

De 4 årstider som pensionister

Restauranten på Aaboulevarden i Aarhus er for længst fortid, og mens Birthe Sandager og Arne Fusager driver køkkenskole i Sydfrankrig, har Jonna Hald lagt jobbet som fuldtids køkkenchef bag sig og helliger sig undervisningen i finere madlavning plus det løse. Efter flere år som succesfuld galleriejer i Latinerkvarteret i Aarhus, har Ulrik Witt gjort familiens hus på Samsø til et åbent hus, hvor alt er til salg – indbo og løsøre såvel som den kunst, den forhenværende tjener og restaurantejer fremstiller i lejligheden i Aarhus eller på fristedet på Kattegatøen.

Så den bohemeagtige restaurantchef, der var en del af 'Årstidernes' profil og succes, har ikke lagt sin markante og livsnydende stil bag sig, ligesom hans hustru med dagens leg i køkkenet beviser, at hun stadig mestrer den gode, klassiske gastronomi i nye farver.