Artikel
11.05.2017

Grønne burgervibrationer

Green Vibe Burger. Et koncept, der holder stolte kokkedyder i hævd og udfordrer opfattelsen af, hvor godt en burger kan smage. Vi er i Odder i et hjørne af Kvickly, hvor en visionær supermarkedsbestyrer har udfordret sit cafeteriapublikum. Han har budt ungdommelig iværksætteri indenfor med alt, hvad det indebærer af burgerbrunch, inventar af træ fra gamle danske færgelejer og bæredygtige holdninger til lokale råvarer og ALT lavet fra bunden.

Det skulle egentlig have været et lille takeaway-sted med uovertrufne burgere og 26-årige Jesper Dahl Ottosen og 22-årige Jacob Kallestrup Sørensen i alle rollerne. Jacob og Jesper kendte hinanden fra den anmelderroste restaurant 'Fru Møller', der havde Jesper Østergaard som forpagter. Han står i dag bag 'Madhimlen', der er et populært kantine- og take- awaykoncept på Odder Gymnasium.

Jacob og Jesper havde luftet deres idé for Jesper, da de hørte rygtet: Arne Sørensen – den visionære bestyrer af det selvstændige, medlemsejede Kvickly i Odder med kædens største omsætning i Danmark – overvejede at droppe sit cafeteria. Midt i byen med store, flotte rum med balkon og tusindvis af kunder fra et stort opland hver uge.

Og så fik drømmen om den lille tomandsbutik en større dimension. Men konceptet er det samme.

Ingen fastfood og nemme løsninger

"Det skal være en gennemført burgerrestaurant – ikke en burgerbar – og det skal være take- away med god samvitighed," siger Jesper og Jacob i munden på hinanden. "Vores burgerboller er bagt på økologisk mel fra Samsø, og vi får saftige oksebøffer fra Nordjysk Naturkvæg, der græsser det meste af året på heden og i skovene. Rokkedahl leverer vores kyllinger, og de har haft det godt. Det samme har de økologiske grise fra Guldrummet, og vi får friske, økologiske grøntsager fra lokale avlere hver dag. Alle vores drikkevarer er økologiske, og vi laver milkshakes med økologisk is fra Ny Lundgård Ismejeri. For vores mål er minimum 60% økologi."

Og de går op i detaljen. Ketchup og sennep er lavet fra bunden. Det samme er stedets kryddersalt og -peber. Også drikkevarerne som f.eks. den varme chokolade er udviklet og fremstillet på ægte økologisk kakaopulver og isteen med limonade er med inspiration fra en bar i Hamburg.

Det er ikke pommes frites, der serveres til en Green Vibe Burger, men håndskårne, økologiske kartofler, som vendes i kryddersalt og steges i RATIONAL-ovn. "Det er her, vi udfordrer tanken om en burgerbar med fastfood, for kartoflerne tager 11 minutter i ovnen," fortæller Jesper, "Så vi siger maks. 20 minutter fra bestilling, til maden er klar."

Burgere for alle

Der er fem forskellige burgere på menuen i Odder. To forskellige med oksekød, en med gris, en med kylling og en med sæsonens specialitet. Alle serveres med hjemmelavet tilbehør, det kan være bearnaisemayo, sojastegte svampe, kålsalat, karamelliserede løg eller grønne tomater. Så kan man tilvælge f.eks. frilandsbacon og økologisk ost, supplere med hjemmelavet dip og erstatte kartoflerne med f.eks. ovnbagte økologiske jordskokker.

Der er også tænkt på veganerne, der kan vælge de fire første burgervarianter med en plantebøf fremstillet med sæsonens råvarer og serveret i en glutenfri bolle. Jesper og Jacob har også eksperimenteret sig frem til en vegansk mayonaise, ligesom løgringe stegt i majsmel spises med velbehag af glutenallergikere.

Både Fish'n'chips, friske salater og spændende salater med korn supplerer menukortet, Der var på forhånd en rimelig garanti for, at de forskellige burgervarianter ville falde i gæsternes smag. Hos Jesper Østergaard i 'Madhimlen' på Odder Gymnasium er der burgere på menuen hver anden fredag, så i al ubemærkethed har det været stedet, hvor de forskellige varianter og tilbehør er blevet testet og udviklet. Et udviklingsarbejde, der har taget mere end et år.

Og så var det, man hørte rygtet om det ledige cafeteria i Kvickly.

Fra cafeteria til trend

"Vi havde tænkt os en indretning, der osede af rustik bæredygtighed, ligesom vores mad. Et stort, åbent rum ved indgangen til et moderne supermarked. Højt til loftet og med en balkon, der skulle bruges som galleri," fortæller Jesper og Jacob.

Det kunne supermarkeds-bestyrer Arne Sørensen godt se en idé i. Jacob tegnede og tegnede, så det var et ret gennemtænkt forslag, der blev præsenteret for konsulent Claus Helbo fra BENT BRANDT.

Også indretningen af restauranten var gennemtænkt, og Arne Sørensen var helt med på, at det skulle være et rum adskilt fra supermarkedet af en skillevæg og med egen indgang ude fra, så man ikke var afhængig af butikkens åbningstider. At stemningen krævede andet end supermarkedets stengulv og betonsøjler, var også i orden, ligesom muligheden for at anvende balkonen som en del af restauranten blev løst med en trappe.

På balkonen består møblementet af borde, bænke og skillevægge på hjul, der er specialfremstillet af 100 år gammelt afrikansk azobétræ, som i de seneste 60 år har været anvendt som bolværk i danske færgelejer. En indretning, som i dag er mødested for mange af byens unge, grupper af sportsfolk og andre, der benytter bl.a. balkonen til sammenkomster.

Fra brunch til whiskeysmagning

60-65% af salget er takeaway i bæredygtig emballage med fredag og lørdag som de helt store dage.

"I weekenden producerer vi 3-400 burgere på nogle få timer, så vi er fire på arbejde i køkkenet. Flest kokke, for det er ikke et 'idiotsikret' koncept," fortæller Jesper.

I weekenden inviteres der også på brunch, som selvfølgelig indeholder en saftig miniburger foruden delikate specialiteter – med øko-bobler, hvis man ønsker det. Og der er arrangementer, som 'Whiskey, Beer & Burgers' og 'Winemakers & Sliders', og mere er på vej.

De tre iværksættere i Odder er ikke i tvivl om, at ideen holder. Og at den vokser – gerne til et franchisekoncept, der kan udbredes i ind- og udland. Med burgere fra bunden, unik indretning og bæredygtighed som et perfekt match til tidens trend.

Grønne burgere med gode vibrationer.