Varde Fritidscenter
Artikel
29.09.2021

Fritidscenter på fuld tid

Det er et sportscenter, men det er meget mere end dét. Det er simpelthen en god idé og en god forretning, der lige har udvidet for 50 mio. kr. Også i køkkenet, hvor meget mere plads har sparet en medarbejder.

Jesper Brodersen og Pernille Svender blev ansat som henholdsvis centerdirektør og event- og marketingansvarlig i 2012. Opgaven lød på at udvikle Varde Fritidscenter fra en kommunal institution til en erhvervsdrivende fond med egen finansiering. I køkkenet havde Charlotte Marcussen – bedre kendt som Lotte – allerede taget over som køkkenchef.

Pernille Svender, (Char)Lotte Marcussen og Jesper Brodersen - 3 ildsjæle, der har udviklet Varde Fritidscenter til en god idé og en god forretning

Nye tider

Dengang i 2012 var det et center lige efter bogen med boldbaner, idrætshal, svømmebassin, bowling og madtilbud a la cafeteria. I dag er det byens nye mødested – stadig med masser af idræt og motion som omdrejningspunkt, men opgraderet med faciliteter, der også tiltaler livsnydere i alle aldre.

Svømmetræning er suppleret af timer med ro og fred, dæmpet lys og stille musik. Til gengæld er der nye muligheder for børnefamilierne i et pliske-plaskeområde, vandleg til de lidt ældre og bølgebassin til de voksne. 32-34° varmt vand til de kuldskære og alternativt en ny udendørs pool og 14-personers opvarmet spa hele året. Til slut en tur i almindelig eller bio- og infrarød sauna.

Nye paddelbaner supplerer alle de traditionelle boldspil inde og ude, og der er fitnesstræning og spinning i nye sale. Fitnessaktiviteterne drives af dét fysioterapicenter, der også er flyttet ind i bygningen. Bowlinghallen er samlingssted for ældre, for børn og for alle aldre til en munter aften med Spis&Bowl. I Rotunden – den gamle, runde atriumgård, der nu er et overbygget, eksklusivt rum – er stemningen både til yoga og flot fest.

For fester, mad ud af huset, møder, konferencer, musik- og kulturarrangementer fylder godt i ordrebogen. En udvikling takket være de rammer som en udvidelse til 50 mio. kr. har skabt.

Køkkenet i Varde Fritidscenter

Det gennemtænkte

”Vi har lånt 8 mio. kr. af Varde Kommune. Resten har vi selv skaffet – heraf 8½ mio. kr. i egenkapital, som vi har samlet sammen på få år,” fortæller Jesper – ikke uden en vis stolthed.

Resultatet er et både flot og meget gennemtænkt byggeri, hvor ordet ’multifunktionel’ går igen. Foyeren er med sine flotte loungemøbler en del af caféen. En stor foldedør dækker hele den ene væg, og når den fjernes, åbner et stort rum sig – et rum, der bliver dobbelt så stort og tre gange så stor, når de næste foldedøre skydes til side – i alt 900 m2, der giver plads til udstillinger, messer, selskaber og konferencer.

Det betyder, at der også er god plads til de 2 x 300 elever fra naboen, Felloskolen, som nu bruger Fritidscentret som skolekantine. Eleverne bestiller og betaler for god, sund frokost hjemmefra via en app.

Sultne børn i Varde Fritidscenter

På fuld tid

Også cafédisken er med sin centrale placering multifunktionel med en kombination af kiosk, billetsalg og café. Caféen serverer varme og kolde drikke, brunch og tilbud til både den lille og store sult. Der er pakketilbud til børnefødselsdage og bowlingarrangementer, og maden tilberedes i det nye, store køkken på den anden side af døren. Og så er det ved disken, man tager imod og serverer morgenbuffet for gæsterne på det nybyggede sportel.

Sportellet er en overnatningsmulighed for 114 personer fordelt på 22 værelser – med plads til mellem 1 og 14 personer. ”De er enkelt og funktionelt indrettede, men hyggelige og med super komfort og eget bad,” forklarer Pernille. Hun kan konstatere, at det ikke kun er idrætsforeninger og lejrskoler, der indlogerer sig. Også fester, forretningsfolk og familier, som ser muligheden for at kombinere ophold og aktiviteter i centret – med god mad!

For både Jesper og Pernille tøver ikke med at give ildsjælen Lotte sin del af æren for den succes, stedet har udviklet sig til. Derfor var et nyt køkken også højt prioriteret i udvidelsen.

Varde Fritidscenter

Køkkenet, der sparer tid

Lotte viser med hænderne, hvortil det gamle køkken gik. ”Tænk, at vi på så lidt plads har lavet mad til 8-900 personer – anretninger, der efterfølgende skulle bæres langt. Og opvasken – den klarede vi i den gamle hættemaskine, som nu er vores grovopvask,” siger den garvede køkkenleder og peger på afløseren – en HOBART tunnelopvask med perfekte arbejdsbetingelser for forvask og afsætning.

Opvasken afslutter den lange køkkenbygning, der blev resultatet af udvidelsen. Praktisk beliggende midt i centret med nem adgang til alt. I køkkenet er tingene placeret i logisk rækkefølge og med rigtig god plads omkring. ”Det sparer så meget tid for os. Jeg kan klare mig med en medarbejder mindre,” konstaterer Lotte, der havde en idé om, hvordan arbejdsgangen skulle være, da hun indhentede forskellige tilbud på indretningen. ”Men det var kun BENT BRANDT, der fangede mine idéer,” lyder den ubetingede ros.

Til gengæld lyttede den ’gammeldags’ køkkenchef (hendes egne ord) til anbefalingerne om at lade RATIONAL iVario overtage rollen fra gryder og pander, og ”tak for det råd – det er blevet så meget nemmere,” kapitulerer Lotte, der slet ikke kan forstå, hun har kunnet undvære den tidligere.

På samme måde har tilliden til at lade computeren styre tilberedningen i de nye RATIONAL iCombi Pro ovne indfundet sig…

Så måske er der håb for, at Lotte vil lade sig aflaste, selv om det er svært, når man synes det er lige så fagligt tilfredsstillende at lave skolemad som festmenuer.

Men centerdirektøren har jo lavet en 2025-plan, så det er nok næppe slut med udviklingen af Varde Fritidscenter – og mon ikke god mad også her er på dagsordenen.

Vi har leveret følgende til Varde fritidscenter

- Hobart opvaskemaskiner
- BWT afkalkningsfiltre
- Rational ovne
- Rational iVario
- Mareno kogetop og understel
- Jøni kipsteger
- Gram køle- og fryseskabe
- Emfang
- Køle- og fryserum
- Gastro bakkevogne
- Scholl varmelamper
- Brema isterningemaskine