Artikel
05.12.2017

En royal oplevelse

Midt i byen. Nabo til Aarhus Domkirke. Hvid og majestætisk med navnet i guld. Hotel Royal. I 179 år har hotellet ydet logi til både det bedre og det bedste borgerskab, kendisser fra ind- og udland, preusiske og tyske tropper, jazz- og diskoungdom foruden århusianere, der har noget at fejre. En omskiftelig – til tider kummerlig – tilværelse, der efterlod hotellet stort set rippet for tidligere tiders glans.

I dag er alt nyt eller restaureret, kunsten bugner og i køkkenet er stilen lagt til et niveau, der blander sig med byens gastronomiske top. Det nye Hotel Royal er ikke kun for de royale, men for alle. Ikke ét koncept, men flere koncepter med samme udgangspunkt: passion!

For Søren Dalhof, forpagter og direktør for Hotel Royal siden 2011, er tendensen tydelig: Kravene til den helstøbte hoteloplevelse stiger. I Aarhus har Michelinstjerner og året 2017 som europæisk kulturhovedstad sat sit præg på byens gæster. Aarhus er blevet et populært mål for de afbræk, som flere og flere tager i hverdagen i takt med, at vi lægger finanskrisen bag os.

"Det handler om selvforkælelse, hvor alt skal gå op i en højere enhed," siger hoteldirektøren. "Værelset, morgenmaden, baren, restauranten, room servicen og en tur ned ad gangene skal sende de samme signaler. Det kan være moderne og enkelt, eller det kan være klassisk med et twist, som det f.eks. er på Hotel Royal. Her er antikviteter og moderne møbler i selskab med mere end 300 originale kunstværker af f.eks. Asger Jorn, Miró og Kandinsky suppleret med bl.a. nyfortolkede portrætter af 53 danske monarker. For ikke at tale om hele byens historie skildret som trappemaleri over fire etager. Fælles for det hele er en stil, der matcher den majestætiske bygning med Europas ældste fungerende elevator som et ikon."

Samme match gælder retterne på tallerkenerne, der i det seneste år har haft køkkenchef Jack Cramer som afsender. Han kom fra et job som køkkenchef på Brøndums Hotel i Skagen, og da Søren Dalhof samtidig lokkede Johan Brodersen til Aarhus fra jobbet som restaurantchef på Michelinrestauranten AOC i København, var holdet sat til nye tider.

Den røde tråd: sublime råvarer

"Hotellets restaurant har været bortforpagtet i en årrække, og med undtagelse af de mange fester, som der er tradition for på Hotel Royal, var restauranten nok mest et sted for hotellets gæster," fortæller Søren Dalhof. "Men jeg har selv en dyb interesse og passion for vin og gastronomi, så jeg syntes, det var tid til at skabe en restaurantoplevelse, der var for hele byen."

Så nu har treenigheden skabt et restaurantkoncept, der rummer 7-retters fine dining, ’value for money’-bistromad og et frokost- og smørrebrødskort, der har fået anmelderstjernerne til at funkle.

"Den røde tråd er sublime råvarer," siger Jack Cramer, der benytter sig af både udvalgte lokale producenter, leverancer direkte fra markedet i Rungis ved Paris og fisk fra auktionerne i Hirtshals og Skagen. "Jeg er til det klassiske med den inspiration, som et utal af rejser til både ydmyge asiatiske gadekøkkener og bonede restaurantgulve giver mig. Det kan jeg alt sammen gøre til min egen signatur i den 7- eller 3-retters menu, vi serverer i Restaurant Royal, og det kan smages i de prisvenlige bistroretter, der sammen med min smørrebrødsinspiration fra Skagen er fundamentet i Royal Bistro."

Og Johan Brodersen supplerer: "Vi har i al ubeskedenhed opbygget en ganske imponerende vinkælder, der både er funderet i vores kærlighed til de klassiske franske vine og vine fra bl.a. Californien, så vi tilbyder både en almindelig og en opgraderet vinmenu til Jacks signaturretter. Og folk fra gaden kan få sig et rigtig godt glas bourgogne i baren. Det ene skal jo matche det andet," konstaterer restaurantchefen.

Og det gør det nu på det nye Hotel Royal. Men det krævede lige nogle tilretninger.

Ét koncept, flere målgrupper

"I begyndelsen havde vi samlet koncepterne i Restaurant Royal," fortæller Søren Dalhof. "Men vi kunne hurtigt konstatere, at gæster til fine-dining og 7-retters helaftensmenu ikke harmonerer med spisetid for børnefamilien på hotelophold. Og mandag til torsdag har vi rigtig mange forretningsfolk, og her er der sket markante ændringer de seneste år: Der skal arbejdes på værelset om aftenen, så man spiser på hotellet, og det skal være lidt, men godt, spændende og hurtigt."

Derfor blev trioen klar over, at man ikke skulle blande fine-dining med a la carte. Så mens Jack og Johan serverer signatur-retter i stilfulde omgivelser på 1. salen, har man indtaget den flotte, overdækkede atriumgård i midten af huset som bistro.

Her er der nu liv og en uformel stemning til morgenmad, frokost og aftensmad, og Sørens ønske om, at Hotel Royal også kunne blive et spise- og mødested for byen, er gået i opfyldelse.

Godt suppleret af en veludstyret bar og Royal Casino, der i bedste internationale stil giver et stykke aarhusiansk hotelhistorie en ekstra dimension.