Opskrift
06.10.2016

Kråseconfit med salat og æbler

Jan Friis-Mikkelsen fra Restaurant Tinggården giver sin opskrift på en rigtig efterårsforret.
4 personer

Ingredienser

  • 250 g kråser, klargjort

Krydring af kråser

  • 2 stilke timian
  • 2 stilke rosmarin
  • 4 fed hvidløg
  • 1 liter gåse- eller andefedt (kan købes i dåser)
  • 1 æble, fx mutzo eller coxorange
  • 1 bundt kørvel
  • blandet salat til 4 personer
  • skiver af brød til at grille
  • salt og peber

Salatdressing

  • 1 spsk. vineddike
  • 2 spsk. vand
  • 1 spsk. sennep
  • 2 spsk. brun farin
  • 2 skalotteløg, finthakkede
  • 2 små fed hvidløg, finthakkede
  • 2 kviste rosmarin, finthakkede
  • 8 spsk. olivenolie
  • salt og peber

Fremgangsmåde

Kråser er lidt vanskelige at ordne, men i det store hele drejer det sig om at skære igennem der, hvor den hvide sene sidder. Skær indtil du rammer den gule "kråsesæk". Hvis du er heldig, kan du trække kråsen af sækken, uden den brister. Ellers må du tæmme kråsen for indhold og evt. Skylle den. Herefter skal den skæres fri for sener, så kun det rene kød er tilbage. Brug en ikke for stor, stiv kniv.

Krydr kråserne med salt og peber, som hvis du skulle til at stege dem. Tilsæt grofthakket timian, rosmarin og hvidløg. Vend rundt i det og lad kråserne stå i mindst 2 timer, gerne i køleskab til næste dag. Kog kråserne i gåsefedtet, det er vigtigt, at de kun næsten koger, da kråserne udtørrer, hvis de koger for kraftigt. Det tager et par timer, før de er færdige. Smag, om de er møre.

Skær æblet i både. Pluk kørvelen fint.

Skyl og afdryp salaten og pluk passende stykker. Bland forskellige salatblade: noget rødt, noget grønt, noget lyst og noget, der stritter og giver volumen.

Rør en dressing sammen ad eddike, vand, sennep og farin, tilsæt skalotteløg, hvidløg og rosmarin. Rør olivenolie i lidt efter lidt. Smag til med salt, peber og evt. Lidt mere eddike eller olie.

Rist kråserne på en varm pande i lidt af gåsefedtet, til de er sprøde hist og her. Vær forsigtig, kråserne kan godt hoppe og sprøjte en del under stegningen. Pas på med varmen. Tag kråserne af panden.

Steg herefter æblebådene på den samme pande ved moderat varme og krydr med salt og peber.

Vend salat og kørvel med dressingen, ikke nødvendigvis det hele.

Anret salaten på tallerken med æbler og kråser fordelt i og omkring salaten. Servér resten af dressingen ved siden af i en skål og spis grillede brødskiver til.