close

Tang

Den mest næringsrige plante på jorden findes i havet, og den alsidige smagsgiver er for alvor ved at få tag i danskerne.

De første muslinger og østers er 'plantet' i 'Havhaven Ebeltoft Vig'. Det er en maritim kolonihave, hvor op til 50 lokale ildsjæle på hver sit lod kan dyrke tang og skaldyr på liner, og allerede i løbet af 2014 er de første specialiteter klar til at blive høstet.

For fiskehandler Lars Hagemann, 'Flyvefisken' i Ebeltoft, er projektet spændende set fra en professionel vinkel. Han tror, at bl.a. tang kan blive en egnsspecialitet, som vi kender det fra Limfjordsøsters.

"Jeg har i dag stor succes med min tangsalat, som jeg laver på basis af tørret, islandsk tang. Danskerne har fået smag for tang, og jeg ser en stor fremtid for den supersunde havurt," siger den østjyske fiskehandler.

Et hav af muligheder

Den forudsigelse deler forsknings- og udviklingskonsulent Lone Thybo Mouritsen fra AlgeCenter Danmark, der som en del af Havets Hus bl.a. forsker i udnyttelsen af tang som fødevare.

"Tang er den mest næringsrige plante, der findes. Den er fyldt med mineraler, vitaminer og næringsstoffer, og den er kaloriefattig. Og så kan den bruges i et hav af sammenhænge – bagt ind i brød, i smoothies eller som hovedingrediens i f.eks. tang-salat," siger Lone Thybo Mouritsen. "Hos Skarø Is bruger man allerede sukkertang i isen, og i Svanneke Øl er det tang, der giver smagsnuancerne og en god bund."

Hos 'Flyvefisken' ser Lars Hagemann frem til den første høst i 'kolonihaven'. I mellemtiden er det den tørrede tang, der giver den populære tangsalat fra Ebeltoft sin smag.


Hvis du vil høste din egen tang

Fødevarestyrelsen har følgende råd og anvisninger:

  • Som for svampe og vilde planter gælder det, at du skal være 100% sikker på, hvad du plukker - er du i tvivl om arten, så undlad at spise den
  • Spis kun de arter, der har en tradition som fødevare i Nordeuropa – fx blomkålstang, blæretang og rød purpurhinde
  • Undgå søl (Palmaria palmata)
  • Pluk kun tang der er helt frisk – tangen skal høstes i vandet og aldrig samles fra stranden
  • Spis kun tang, der har vokset i klart og rent vand – undgå tang nær havne og byer samt ved å- eller spildevandsudløb
  • Tang skal rengøres omhyggeligt: Skyl tangen i havvandet ved indsamlingen og fjern alle synlige organismer fra overfladen. Lige før brug vaskes tangen grundigt i postevand – men ikke før, da ferskvand nedsætter holdbarheden

Læs mere hos Fødevarestyrelsen.

Industrikøkken · Storkøkken · Køkkenudstyr · Storkøkkenudstyr

BENT BRANDT er leverandør til danske storkøkkener, restauranter og kantiner. Vi leverer alle former for inventar, maskiner samt serverings- og køkkenartikler.
Nu også salg til private. Køb online på bentbrandt.dk