close

"I har da også tænkt på det hele!"

Sådan lød kommentaren, da Arbejdstilsynet inspicerede den nye kantine og det ombyggede køkken på Social- og Sundhedsskolen i Esbjerg. Og kantineleder Lone Lauridsen og konsulent Ole Jørgensen fra BENT BRANDT havde i den grad tænkt ergonomi og arbejdsmiljø ind i indretningen, for kantinen er forpagtet af Jobcenter Esbjerg, der benytter stedet til arbejdsprøvning af ofte fysisk og psykisk svage personer.

Det gamle køkken var åbent, så gæsterne kunne følge med, når der blev pillet løg og stegt bøffer. Det var der mange af dem, der arbejdede i køkkenet, der ikke brød sig om. Foruden Lone og fire faste medarbejdere, tilberedes den gode mad på Social- og Sundhedsskolen i Esbjerg af 10-15 personer, der nogle dage om ugen er i arbejdsprøvning, og for dem var synligheden ofte grænseoverskridende.

Så da en udvidelse af skolen kom på tale, blev der mulighed for at nytænke både køkken og kantine. I dag er kantinen en levende del af en ny, centralt placeret aula, mens det gamle, åbne køkken har fået faste vægge og er blevet nyindrettet som et ergonomisk gennemtænkt produktionskøkken fjernt fra gæsternes blikke.

Indretningen er bestemt af behov

Bag den gennemtænkte løsning lå en grundig behovsanalyse, som Lone Lauridsen og hendes faste medarbejdere udarbejdede sammen med konsulent Ole Jørgensen fra BENT BRANDT. "Skolens ledelse har stor forståelse for, at vi er nødt til at tage særlige hensyn, så Ole og jeg blev fra starten inviteret med til byggemøderne, så vores ønsker kunne blive tilgodeset," fortæller Lone.

Resultatet blev, at maden fra produktionskøkkenet i den ene ende af bygningen transporteres til et anretterkøkken, der er indrettet i forbindelse med den åbne kantine, hvor skolens 500 elever kan forsyne sig fra mobile diske og afregne ved mobile kasseapparater.

"I anretterkøkkenet bager vi brød i RATIONAL-ovnene og laver lettere tilberedning, og i rummet ved siden af har vi placeret en meget effektiv HOBART tunnelopvasker, så vi ikke skal transportere service frem og tilbage til produktionskøkkenet.

Vi har i øvrigt valgt flot melamin til alle tallerkener, glas, krus, serveringsfade og skåle. Det sparer vores personale for rigtig mange tunge løft," forklarer den sydvestjyske kantineleder,der med jævne mellemrum lader en ergoterapeut instruere i rigtig løfteteknik.

"Vi har altid haft fokus på medarbejdernes arbejdsstillinger, så derfor er der hæve-sænkefunktioner alle steder, hvor det kan lade sig gøre – ikke mindst fordi mange i arbejdsprøvning foretrækker at sidde ned."

Kantineleder med meget mere

Lone Lauridsen har arbejdet 21 år på stedet i et lederjob, der ikke kun handler om sund kostpolitik og spændende menuplan, men i høj grad også om pædagogik, menneskelig indsigt og økonomisk sans – for kantinens drift skal løbe rundt og hvile i sig selv.

"Derfor har jeg også lyttet meget til Oles erfaringer om at indrette buffeten, så der skabes mersalg – f.eks. diskene på hjul, så vi kan forandre opstillingerne og SP1S engangsservice til særlige tilbud," lyder forklaringen fra Lone, før hun viser os rundt i den flotte bygning, så vi kan tage billeder af de mange ergonomiske løsninger, der beviser, at "- her har man da virkelig tænkt på det hele."

ophængte reoler
For at udnytte arealerne til opbevaring optimalt, er to lagerrum indrettet med rullereoler monteret i loftet og uden ben – det gør rengøring af gulvet nemt. Rullereolerne er i GN-format og giver ca. 30% mere hyldeplads end faste reoler på samme areal.
Buffet
Alle tallerkener, glas, skåle og fade er af melamin, så vægten er begrænset og lyden i opvasken reduceret. Desuden anrettes særlige tilbud på buffeten ofte i SP1S engangsservice for at skabe mersalg.
Buffet
Buffeter med køl og varme, vogne med service og kasseapparater i kantinen er på hjul, så opstillingerne kan varieres. Kassseapparaterne står på borde med hæve-sænkefunktion.
buffet
Ved udleveringsskranken i anretterkøkkenet supplerer flytbare varmebroer den indbyggede varme i bordet samtidig med, at det varme lys gør brødet lunt og delikat at se på. Varme­broerne flyttes også jævnligt ud på de mobile diske i kantinen.
fodpedal på køleskab
Køleskabene fra GRAM åbnes med fodpedal, så begge hænder er frie.
opvask
Opvasken er placeret ved anretterkøkkenet, så ren service kun skal transporteres få meter.
opvask
Gæsterne sorterer selv brugt service i kurve på en speciel skranke ved opvasken. Ved et let tryk på en knap, ruller kurvene med brugt service ned på båndet, der fører direkte til HOBART tunnelopvaskeren.
køkkenet
Alle mobile reoler og vogne er med store, letløbende gummihjul, som gør det nemt at manøvrere, og som dæmper lyden. Alle vogne er med bremse.
køkkenet
Mange personer i arbejdsprøvning sidder ned til arbejdet i køkkenet.
køkkenet
Grøntsagsskæreren med det ergonomiske håndtag er placeret på et rullebord, så arbejdshøjden er optimal.
køkkenet
Alle arbejdsborde og kipsteger er udstyret med hæve-sænkefunktion.
røremaskine
Løftevognen tager det tunge slæb ved BJØRN røremaskinen.
løftevogn
Røremaskinens løftevogn kan nemt monteres med en hylde, så den kan bruges til anden transport.

Industrikøkken · Storkøkken · Køkkenudstyr · Storkøkkenudstyr

BENT BRANDT er leverandør til danske storkøkkener, restauranter og kantiner. Vi leverer alle former for inventar, maskiner samt serverings- og køkkenartikler.

Nu også salg til private. Køb online på bentbrandt.dk