close

Hvad skal dit køkken kunne?

Du skal være skarp på dit madkoncept, når du indretter køkken, for det er dyrt og besværligt at lave om.

Generelt

  • Tag en storkøkkenkonsulent med på råd, så du kan udnytte erfaringerne fra andre steder. Lad gerne din kok give sit besyv med, men husk, at der er lige så mange meninger om køkkenindretning, som der er kokke.
  • Der er mange penge at spare på en indretning, der tager højde for det rigtige flow i køkkenet – undgå, at man går i vejen for hinanden, tager unødvendige skridt, fordi maskiner og arbejdsstationer er forkert placeret i forhold til hinanden og arbejder i rod, fordi opbevaring og borde er dimensioneret for småt.
  • Tænk ovn og kogebord på den ene side – og når man vender sig om: køl og anretning på den anden.
  • Prioritér afsætningsplads omkring opvasken. Brugt service på den ene side – rent service på den anden.
  • Ikke serveringspersonale i køkkenet – hverken for at hente retter til servering eller aflevere brugt service. Lav en plads til dét mellem køkken og  opvask
  • Vær sikker på, at Fødevarestyrelsens krav til klare skillelinjer mellem det kolde køkken, det varme køkken og opvasken overholdes.
  • Lad en arkitekt eller ingeniør sørge for, at de øvrige bygningsmæssige krav til indretning og hygiejne er opfyldt. Du skal ikke forvente, at du på forhånd kan få godkendt køkkenet af Fødevarestyrelsen, men  styrelsen, kan kommentere din indretning.
  • Du behøver ikke kun tænke på hvide fliser i forbindelse med køkkenhygiejne – farvede fliser kan være en flot kontrast til maskiner i rustfrit stål.

Ventilation

  • Det er ikke nok med et vindue, der kan åbnes eller et emfang, der suger os, lugt og varme ud af køkkenet. Der skal også indblæsning af ny luft til. Lad en ingeniør dimensionere anlægget, så det passer til rummet – det handler om energiforbrug, arbejdsmiljø og måske også om kundeoplevelsen.
  • Sørg for korrekt placeret ventilation, hvis ovn og opvask åbner for udslip af damp.

Ovn

  • Sørg for, at ovnen er placeret i ergonomisk rigtig arbejdshøjde.
  • Vælg en kombiovn – dvs. en ovn, der kan stege, koge, bage, dampe, grille og røge. Den tyske producent RATIONAL fremstiller verdens bedste og mest avancerede ovne, hvor du kan tilberede en hel brunch – fra croissanter til bacon og spejlæg – på én gang. Ovnen har en masse indbyggede processer til alle typer råvarer, hvor du kun skal indstille dine ønsker til det færdige resultat. Du kan lave fisk, pommes frites, grøntsager og bagværk, du kan røge din egen laks, og du kan langtidsstege kød over natten og få 20% mere kød ud af ovnen end ved traditionel ovnstegning. Ovnen styrer selv tilberedningen helt nøjagtigt ved hjælp af kernetemperaturer målt af stegespyd 60 gange i minuttet. Du kan også lave dine egne processer. Og så kan du sætte en nybegynder til at betjene ovnen med fuldstændig ens resultat hver gang. Rengøring af ovnen er automatisk – f.eks. om natten.

Kogebord

  • Vælger du gas, skal du være opmærksom på, at kogebordet sandsynligvis er tændt hele dagen. Det betyder, at kogebordet hele tiden afgiver varme til rummet, så ekstra ventilation er nødvendig i mindre køkkener. Naturgas er billig i drift, men energiforbruget til ekstra ventilation kan ødelægge regnestykket. Prisen for flaskegas svarer ca. til prisen for el. Mange kokke elsker gas, fordi det er nemt at styre varmen hurtigt og præcist. Gaskogeborde kan være lidt besværlige at rengøre.
  • Glaskeramiske kogeborde arbejder med opvarmningszoner. Det betyder, at varmen går til spilde, hvis gryder og pander ikke passer i størrelsen til zonen – 2 cm forskel kan betyde et energispild på ca. 25% ved fuld blus. Regulering af varmen tager lidt tid. Glaskeramiske kogeborde afgiver nogen varme til rummet, men rengøringen er nem.
  • Induktion er den mest energibesparende løsning, og merprisen på induktionskogepladen tjenes typisk hjem på 5 år gennem energibesparelser. Opvarmningen sker ved hjælp af et elektromagnetisk felt, hvor kun grydens eller pandens areal opvarmes. Regulering op og ned i temperatur sker lynhurtigt. Afgiver ikke varme til rummet. Kræver kogegrej med magnetbund. Er nemt at rengøre.

Opvask

  • Tænk grundigt over opvasken, når du indretter køkken – den har stor betydning for din forretning, og det er dyrt at lave om, hvis ikke det fungerer fra starten.
  • Start med at vurdere vandkvaliteten. Mineraler og salte i hårdt vand giver pletter på glas og bestik. Et afkalkningsfilter fjerner størstedelen af de generende partikler og gør vandet blødt. Ved at behandle slutskyllevandet i et osmoseanlæg bliver resultatet helt perfekt.
  • Fødevarestyrelsen kræver, at professionel opvask skal have en temperatur i skyllevandet på over 80°C.
  • Professionelle opvaskemaskiner fås som underbordsmodeller – dvs. til indbygning under arbejdsbordet – og som hætteopvaskemaskiner, hvor opvasken foregår i bordhøjde. Maskinerne har typisk programmer til forskellige grader af snavs med en opvasketid på 90-360 sekunder.
  • Underbordsopvaskemaskiner har typisk en kapacitet på 40-45 kurve pr. time. De nyeste modeller bruger helt ned til kun 1 liter vand pr. opvask og sparer 60% sæbe og afspændingsmiddel i forhold til traditionelle maskiner. Nye modeller tilsætter desuden damp i slutskyllet, for at kunne reducere vandforbruget så meget  – dampen kondenseres under tørringen, så der er ingen damp i køkkenet, når lågen åbnes. Derudover anbefales det også, at maskinen har tørringsprogram.
  • Hætteopvaskemaskiner er til det større behov – fra 60 kurve pr. time. Vær opmærksom på, at mange maskiner slipper dampen ud, når hætten løftes – nyere modeller sørger for, at 70% af varmeenergien (70-75°C) bliver inde i hætten og genanvendes, når den åbnes. I nogle modeller bruges varmen fra det brugte opvaskevand til at opvarme det nye, kolde vand, der tilføres. Vandforbruget er helt ned til 2,5 liter pr. kurv.
  • Vær opmærksom på, at en opvaskemaskine genbruger en del af det brugte opvaskevand til afskylning i næste vask. Derfor kan det være en fordel at have en opvaskemaskine kun til glas og en anden til det øvrige service og køkkengrej.

Køl

  • Vær energibevidst, når du vælger køleskab og fryser. De nyeste modeller fra GRAM bruger op til 85% mindre energi end ældre køleskabe og 35% mindre end de GRAM-modeller, der hidtil har været betragtet som energibesparende. Vær opmærksom på, at "billige" køleskabe ofte bruger for et par tusinde kroner energi om året, de støjer og afgiver varme til lokalet. GRAM giver 5 års garanti på køle- og fryseskabe.
  • Et køle-/fryseskab med fodpedal til døråbning er praktisk, så man har begge hænder fri.
  • Overvej, om det kan betale sig at investere i ekstra køle-/frysekapacitet, så køkkenet kan tilberede mere på forhånd til hurtig færdiggørelse.

Industrikøkken · Storkøkken · Køkkenudstyr · Storkøkkenudstyr

BENT BRANDT er leverandør til danske storkøkkener, restauranter og kantiner. Vi leverer alle former for inventar, maskiner samt serverings- og køkkenartikler.

Nu også til private. Køb online på bentbrandt.dk