close

Hvad er dit mix i baren?

Der er som regel ikke meget plads bag disken. Derfor skal din indretning være gennemtænkt, så dine medarbejdere ikke går i vejen for hinanden. Få inspiration fra en storkøkkenkonsulent, så du kan få gavn af erfaringer fra andre steder.

Generelt

  • Arbejdet i baren skal ske ved "stationer" – det vil sige alle funktioner til kaffe samlet omkring kaffemaskinen, flasker, råvarer, maskiner og tilbehør til juice og drinks placeret sammen og rent service lige ved opvasken.
  • Er der to bartendere på job samtidig, skal de have hver deres arbejdsstation.
  • Sørg for plads til afsætning – både til anretninger fra køkkenet, brugt service og rent service, når barens opvaskemaskine tømmes.
  • En praktisk placeret og ikke synlig affaldsspand er meget vigtig – til sorteret eller ikke-sorteret affald.

Kaffe

  • Vælg en kaffemaskine, der dækker dit behov. Vil du sende et tydeligt barista-signal, er den flotte, avancerede espressomaskine ideel. Men det kræver, at dine medarbejdere kan leve op til de krav og forventninger, du stiller dine gæster i udsigt. Med den gode, automatiske kaffemaskine, der baserer sin bryg på hele bønner bliver resultatet ens hver gang og kræver det kræver ikke træning af  personalets . Men resultatet afhænger af vandkvaliteten og dit valg af kaffeleverandør.
  • Kalk i vandet neutraliserer mange af de syrer, der giver smag i kaffen – specielt i lys- og mellemristede kaffer. Men du må ikke fjerne al kalk fra vand til kaffebrygning – det kan give korrosion i maskinen. Den optimale løsning er at have det korrekte filter til  vandbehandling.
  • Din kaffeleverandør er en vigtig medspiller – ikke kun i forhold til at levere gode bønner, men også i forbindelse med indstillingen af din kaffekværn. Er dine bønner malet for groft, udnytter du bønnerne for dårligt – males bønnerne for fint, bliver gennemløbet af vand for svær.
  • Vælg en kaffekværn med en ordentlig kniv. Er kniven for hård, vil du opleve, at bønnerne bliver "brændt", når de males.
  • Sørg for, at alle opgaver omkring kaffebrygning udføres på samme sted. Kaffekværn og kaffemaskine placeres sammen – sammen med udslagsskuffen. Er der plads til at placere tilstrækkeligt med kopper, krus og glas til opvarmning oven på kaffemaskinen, eller er der behov for en ekstra kopvarmer? Skal mælken opbevares i køleskab eller køleskuffe? Og hvad med vand til te og til stempelkaffe – er løsningen en tevandsdispenser eller en Quooker kogende vandhane?

Øl og vand

  • Skal dit fadølsanlæg være en væsentlig del af barens profil? Skal øl og vand på flaske være synlige på køl i glasskabe eller gemt i kasser i køleskuffer under bordet?
  • Under alle omstændigheder skal du gennemtænke adgangen til glas – skal det være racks til ophængning af glas med fødder, skjult placering i en høj disk eller synlig profilering ved hjælp af f.eks. bryggeriglas med logo på hylder?
  • Hvad gør du af tomme flasker?

Saft, juice og drinks

  • Skal du bruge hele isterninger eller knust is – eller begge dele, så du både har behov for en ismaskine og en isknuser? Begge maskiner fylder – og isknuseren larmer – så måske skal de placeres i køkkenet eller et baglokale, og disken skal i stedet udstyres med en isgrav.
  • Måske vælger du at knuse is i blenderen sammen med frosne bær. Så skal du sørge for, at blenderens glas er bredt omkring kniven. Så sørger rotationen for, at indholdet slynges op langs kanten og ind mod midten igen, så der blendes optimalt. Vælg også en blender med timer, så dine medarbejdere kan lave andet, mens der blendes.
  • Husk at købe ekstra blenderglas, så der ikke skal vaskes op mellem hver drik.
  • Ha’ fokus på nem rengøring, når du vælger saftcentrifuge – og vælg en størrelse, der passer til dit behov. Hvis frugtrester sidder for længe i filter eller restbeholder, er der risiko for, at der udklægges bananfluer. Er dit behov stort, skal du overveje en saftcentrifuge med stor fødetragt, så du slipper for at skære hele frugter op. Måske kan det på grund af lyd og plads være en fordel at placere maskinen i et baglokale og tappe saft på kander til baren.
  • Tænk også over rengøring, når du vælger frugtpresser. Nogle modeller leveres med forskellig pressekegle til forskellige frugter.
  • Det kan være dekorativt at have råvarerne til juice, safter og drinks placeret omkring maskinerne. Men tænk på, at f.eks. 7-8 cm store appelsiner med en vis alder giver mest saft, mens ny, store og flotte appelsiner måske giver det bedste indtryk.  

Opvask

  • Måske kan du med fordel installere en underbordsopvaskemaskine i baren i stedet for at skulle bringe brugt glas og service til opvask i køkkenet – og retur.
  • Underbordsopvaskemaskiner har typisk en kapacitet på 40-45 kurve pr. time og en glasopvask tager typisk 90 sek. med et vandforbrug på helt ned til 1 liter vand pr. opvask. Nye modeller tilsætter desuden damp i slutskyllet, for at kunne reducere vandforbruget så meget. Dampen kondenseres under tørringen, så der slipper ikke damp ud i baren, når lågen åbnes. Maskinen bør også have tørringsprogram.
  • Specielt i forbindelse med opvask af glas skal der laves særlig god vandbehandling  for at slippe for striber.

Kølemontre

  • Har du behov for at udstille og opbevare f.eks. sandwich, salater eller kager ved baren, er en termostatstyret kølevitrine en løsning. Produkter, der kun skal opbevares i kort tid, placeres ved en temperatur på 10-12°C, men sænkes temperaturen til 2-4°C, er vitriner godkendt til opbevaring i op til 24 timer.

Industrikøkken · Storkøkken · Køkkenudstyr · Storkøkkenudstyr

BENT BRANDT er leverandør til danske storkøkkener, restauranter og kantiner. Vi leverer alle former for inventar, maskiner samt serverings- og køkkenartikler.

Nu også til private. Køb online på bentbrandt.dk